Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali je vrednost 7,8 mmol/l pri gestacijskem diabetes v redu?

05.06.2018

Avtor vprašanja: Veronika

Stara sem 33 let. V drugi nosečnosti so mi v 32. tednu diagnosticirali gestacijski diabetes, ki sem se ga do konca nosečnosti trudila uravnavati z dieto in sprehodi. Pred tem nisem bila nikoli na OGTT, tudi na prvo kontrolo so me naročili šele pol leta po porodu. Od poroda pa je 4 mesece in sladkor je ostal povišan, le s to razliko, da si sedaj za zajtrk, malico in večerjo privoščim 60 g kruha, saj so tudi dopustne vrednosti sladkorja sedaj do 7,8. Pri vnosu OH se držim okvirov, ki jih določa diabetična prehrana, vendar pri preizkušanju različnih jedi večkrat presežem vrednosti sladkorja nad 8 in 9 mmol (po uri in pol). Ko pa sem pojedla malo več, pa sem si izmerila tudi nad 10.
V zadnjem tednu sem informativno merila sladkor po kosilu po eni uri in vrednosti so bile nad 8 in 9. Po uri in pol pa so običajno padle na dopustno mero do 7,8. Zanima me, ali je to v redu, saj sem v eni od vaših knjig zasledila, da naj ne bi vrednosti sladkorja nikoli presegale 9mmol? Če ni, ali bo potrebno še dodatno oklestiti OH (zmanjšati za polovico, to je na cca. 25g ovsenih kosmičev, 30 g polnozrnatega kruha, 120g krompirja)?

Zanima me tudi, kako je s testiranjem otrok staršev diabetikov (kdaj in kako se izvede, kakšne naj bi bile vrednosti sladkorja pri otrocih)?


Odgovor diabetologa:

Spoštovani!

Včasih se sladkor pojavi med nosečnostjo in izgine, včasih pa nosečnost samo sproži pojav sladkorne bolezni (tip II.), ker je nosečnost sama kar velik stres za bodočo mamico. Če je pri Vas ta možnost (najtočneje bi se res videla po OGTT testu in meritvah C - peptida glede inzulinske rezerve), potem res ne ostane nič drugega kot skrb za sladkor. Ob dieti naj poudarim, da je enako pomembno (če ne še bolj) gibanje in da boste imeli veliko svobodnejšo dieto tedaj, ko boste aktivni. Ta možnost je večja, če imate tudi Vi v družini sladkorne bolnike (tip II. spet predvsem). Bolezen sama ne ne podeduje direktno, ampak se podeduje nagnjenost - če naletite na sprožilni dejavnik, potem zbolite.
Po Vašem opisu zelo v redu skrbite za dieto: ob upoštevanju nihanj sladkorja morate misliti le na škrobna živila, meso oz. beljakovine in zelenjavne jedi lahko uživate normalno. Če Vam na primer po pire krompirju sladkor "skoči", dajte vanj enkrat fižol (bo "matevž"), enkrat.
10 korenčkov in bo oranžen, enkrat pa pol cvetače in bo bel. Sladkor bo vedno drugačen. Enako lahko dodate v rižoto več zelenjave ali med testenine zeljne krpice. Ob kruhu lahko pojeste omleto iz bezgovega cveta in jajčke ali kaj podobnega. Nasprotno pa ob večjih fizičnih naporih dodate beljakovine in maščobe: med paradižnikovo solato dodate jajce in mozarelo, na rižoto naribate sir, na makarone potrosite popečen pršut, jabolko narežete v jogurt ali kislo smetano in skuto itd.

Upoštevate le meritev po jedi: če je vedno do 9 mmol, je idealno ! Če ni, bi tudi sprehod prav prišel, kadar kuhate kaj takega ...

Otrok se ne testira, tudi ni pričakovati, da bi zboleli - pomembno je le to, da so aktivni, z veliko gibanja, s primerno težo in življenjskimi navadami !

Damjan

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.