Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nosečnost in mejni krvni sladkor

28.04.2018

Avtor vprašanja: Mateja Č

Sem prvič noseča, v 12 tednu in imam glukozo v krvi 5,1 mmol/l ter U-Metiletone 1. Ginekolog me je poslal k diabetologu, mene pa zanima, kaj vse to pomeni in kaj lahko naredim? Naj omenim, da mi je veliko časa slabo in da tudi občasno bruham, da ne pijem in ne jem sladkih stvari, ne prenesem niti mlečnih izdelkov in maščob. Imam pa glukozo od kar pomnim 5,1 in sem močnejše postave. 
Lepo prosim za odgovor. 

 

Navedeni izvid še ne pomeni ničesar, vsaj ne kaj slabega. Ginekolog redno kontrolira tudi krvni sladkor, navadno sicer kasneje, okoli 20. tedna. Ker pa so pri vas kontrolirali prej in ker je bila izhodiščna vrednost mejna in ste močnejše postave, so vas usmerili v diabetološko ambulanto. Sladkor navadno raste kasneje, po 20. ali 24. tednu, a v redu je, če vam že sedaj pokažejo kakšno preventivno dieto ali naučijo meriti sladkor - posebno ker gre za prvo nosečnost. Če boste poskusili sami meriti, boste tudi lažje nadzirali, če kdaj sladkor poraste nad 6,5 mmol/l. po jedi. Če bi poirastel, bi morali tisto dieto še dodatno prilagoditi. Sicer pa sam ginekolog najlažje pove, koliko se lahko  zredite in koliko naj otrok pridobiva na teži, da bo vse čim bolj idealno. Od drugih dejavnikov je še pomembno, če je bil kdo drug v družini sladkorni bolnik, ker se te mejne povišane vrednosti v nosečnosti pojavljajo pogosteje. A v vsakem primeru je preventivno ukrepanje ustrezno!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.