Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Reaktivna hipoglikemija

18.04.2018

Avtor vprašanja: Monika

Pred dvema mesecema sem bila zaradi slabega počutja (tresenje,
utrujenost,...) na pregledu pri diabetologinji, ki je ugotovila, da imam
reaktivno hipoglikemijo. Predpisala mi je škrobno dieto. 
Počutim se veliko bolje, do tresenja in padca sladkorja ne prihaja več,
vendar pa imam "krizno obdobje", saj te hrane, ki jo moram jesti sedaj, prej
nikakor nisem marala. Počasi se privajam in razumem delovanje in reakcijo
mojega telesa, ampak vseeno me zanima ali obstaja tudi kakšna druga rešitev?
Je možno, da se delovanje trebušne slinavke s časoma popravi? 
Mi lahko prosim svetujete, kako je glede sokov? So 100% pomarančni sokovi in
100% sokovi iz rdečega sadja v redu? Krompir - samo kuhan v kosih ali je ok
tudi pomfri (zmečkan naj ne bi bil?) ? 
Vem, da se sladkorjem v izdelkih ne morem izogniti, me pa vseeno zanima ko
na embalaži preverjam koliko gramov sladkorja kaj vsebuje, kje naj bi bila
meja?


ODGOVORA DIABETOLOGA

Teh težav je v zadnjem času kar zelo veliko. Včasih smo taka nihanja
sladkorja imenovali "pre-diabetes", ker gre za zamudo pri izločanju  inzulina iz telesa, a tedaj navadno celo v pretirani meri. A česladkor ne naraste, tudi ne pade, vsaj ne tako na hitro. Tako pravih zdravil za te težave ni, je pa zelo priporočljiva dieta, kot ste že sami navedli.

Pomaga, če razdelimo prehrano v več obrokov, dodamo več beljakovin in maščob
v prehrano (kalorijski vnos bo enak, ne bom nič hujšali). Težava je, kadar bolnik
take hrane ne mara (če bi jo, se ta "bolezen" ne bi pojavila). Vseeno
se da kar veliko prilagoditi: izberemo ajdovo ali pirino moko, sadje
narežemo v jogurt, v krompirjev pire dodamo fižol ("matevž") ali cvetačo,
med testenine zeljne krpice .. Z vsem tem znižamo delež ogljikovih hidratov
in povečamo druge sestavine. 100% sadni sokovi bodo enako dvignili sladkor,
saj je v sadju enako sladkor kot v živilih - zato jih bomo 50% mešali z vodo
ali čaji in bo lažje. Sadni čaji pa so v redu. Meje za sladkor v živilih ni,
ker tudi ni meje, koliko mi porabimo. Če bomo zelo aktivni, lahko jemo tudi
več škrobnih stvari. Dodam naj še to: kuhan krompir bo veliko slabši (za
počutje) kot krompir, kji mu dodamo še nekaj maščob. Tako maščobe kot
beljakovine upočasnijo vsrkavanje hraniv iz črevesa in težav ni. Po kruhu vam bo slabo (v roku treh ur, ko se želodec izprazni), po prešani slanini pa ne bo nobenega tresenja in tudi lakote ne. Samo škrobnih
sestavin nikoli ne uporabite kot za 50% predvidenega obroka (ocenjeno po
kalorijah).

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.