Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kaj je vzrok porast sladkorja?

28.03.2018

Avtor vprašanja: Egon P.

V januarju letos sem preveril krvni sladkor. Bil je 6 mmol/l. Pred tem nisem imel s tem problemov. Nakar sem službeno odpotoval na teren za mesec in pol. Poslovna srečanja so bila precej stresna. Skoraj vsak dan sem pojedel precej napolitank ( 800 g) , čokolade, sladki sok. V februarju izmeril sladkor, je bil že 7,5. Ko sem prišel konec marca domov je bil sladkor že 11 ,9. Mi lahko poveste kaj je vzrok takemu porastu sladkorja.Stres, enormna količina sladkobe, ... Hvala v naprej.

Odgovor diabetologa:

Sami ste že postavili pravilno diagnozo: neprimerna prehrana, stresno okolje, nič gibanja - idealni pogoji za razvoj tako sladkorne bolezni kot vseh drugih bolezni modernega časa (holesterol, krvni pritisk, infarkti in podobno). Rešitev je tudi znana: več aktivnosti, idealno vsak dan kakšna ura sprehoda ali druge aktivnosti, urejena prehrana z veliko zelenjave in tudi sadja (dopoldan, ne zvečer) - vse to vemo, a narediti je težko. Vseeno velja poskusiti, ker je to najbolj naraven način "zdravljenja". Šele če to odpove, gremo po tablete in drug pripomočke, da na silo znižamo sladkor. Naravna pot pa je znana,  a znano je tudi, da so potrebni mali koraki. Najprej naredimo enega (malo gibanja), nato še enega (bolj zdrava prehrana), nato spet enega (bolj redni treningi), nato novega (individualno prilagojena prehrana) - če poskusimo večkrat, navadno (enkrat) le uspe!

Damjan

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.