Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Katere možnosti za zniževanje krvnega sladkorja imam?

09.03.2018

Avtor vprašanja: M.M.

Zadnjih par tednov imam nenormalno visok krvni sladkor (tudi do 20 po jedi), zgodilo se je po hujšem prehladu oz.virozi. Zadnje 2-3 leta sem bolj ali manj uspešno krmilil z dieto (star sem 44, imam sladkorno II). Ker bajkam ne verjamem (zdravnikom pa seveda v sili) me zanima katere (strožje) opcije imam, veganska/vegi dieta, post ? Tabletam bi se seveda raje izognil, kaj šele inzulinu.
Vsaj minimalno telovadim (povprečno pol ure/dan, obiskujem jogo, plesne, smučam, hodim na masažo…) Odstranitev stresnih dejavnikov - zamenjava avta, službe, ljubice ali družinskih članov, trenutno ne pride v poštev… Hvala in lp

Odgovor diabetologa: 

Včasih je težko reševati sladkor "po naravni" poti. Nekaj ste za ureditev gotovo že naredili. Glede gibanja je učinek maksimalen, če je nekdo aktiven 5 ure vsaj 3x tedensko, ker tako porabi sladkor in se mu zniža inzulinska rezistenca. Učinek gibanja traja namreč cca. 72 ur, zato bi morali biti aktivni vsaj vsak drugi do tretji dan, seveda optimalno vsak dan. Naši nevrologi so izračunali (ne vem točno, kako), da je sprehod 6,5 km / dnevno zmanjšal pogostost možganskih kapi, kar spet pomeni dobro uro hitre ali uro in pol počasnejše hoje. Seveda pa moramo uskladiti aktivnost in hrano, da nismo aktivni čez dan, prehranjujemo pa se zvečer - to ne pomaga najbolj, mora biti v istem delu dneva. Če boste aktivni tako 2 do 3 tedne, boste sami videli, koliko lahko znižate sladkor na ta način (kar ga bo več, boste vseeno potrebovali tablete). Glede hrane so diete svetovane tako, da so se v 20 letih 30 x spremenile. Prej smo bolj zagovarjali 50% škrobnih živil, nato je ta procent padal. Trenutno je tako, da ljudje očitno potrebujemo le 10 do 20% dnevnih kalorij preko škrobnih obrokov (posebno glede kruha in enako sladkarij velja, da zadostuje 10%). Vse ostale kalorije lahko dobite preko maščob in beljakovin (čeprav seveda ne zagovarjam LCHF diete!). To pomeni, da škrobna živila res prestavimo v tisti del dneva, ko se bodo sproti porabljala, da se nam ne "nabirajo". Povsem drugo pa je količina hrane: količine nikakor ne zmanjšujemo, ker bi bili drugače lačni (pojemo več zelenjave kot prej). Tako je idealno, če greste na veselico (!): pojedli boste 2 juhi, govejo in gobovo - če ne bo veliko rezancev, bo OK; nato boste pojedli 2 solati, zeleno in zeljno - če ne bo krompirja, le fižol in jajce v solati, bo OK; nato boste pojedli 2 vrsti mesa, iz juhe in pečenko; pa dve prilogi, ohrovt in pečene paprike; tudi če na koncu pojeste malo riža ali krompirja ali potice, veliko škode ne morete narediti ...tudi doma si naredite "veselico", ne jesti na hitro in eno jed enostavno. Naša prehrana se najbolj vidi, če merimo sladkor po jedi, vedno po istem času. Če izmerimo enkrat po tej jedi in drugič po drugi jedi in primerjamo sladkor po eni uri ali uri in pol, se hitro vidi. Tudi za kruh se vidi: vseeno je, če je bel, polnozrnat ali črn, važno je, iz katere moke je (pirina ali ajdova je boljša) itd. Glede osovraženih tablet: če boste prejemali metformin (npr. Aglurab), boste po ameriški državni statistiki živeli 18% dlje - torej ne boste umrli pri 94 letih, ampak pri 96,5 letih. Ne vem, ali to pomaga, a tako pravi statistika.

Če boste uporabljali glukoretike (Jardiance ali Forxiga), je do 30% manj srčnih popuščanj. Če bi morali imeti inkretine (injekcija Victoze), je 20% bolje za srce - če pa inzulin, je manj okvar drobnega ožilja, predvsem oči ali ledvic. Mogoče se vseeno "splača".

Lep pozdrav ! Damjan

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.