Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali naj kljub spremembi življenjskega sloga še naprej jemlje metformin?

10.03.2018

Avtor vprašanja: Brane

Pred štirimi meseci so mi pri starosti 41 let, v referenčni ambulanti odkrili povišan sladkor in sledil je pregled pri diabetologu, ki je potrdil diabetes tipa 2. Zaradi visokega HbA1C, ki je bil 8.1 mi je diabetologinja predpisala Metfogamma 2x/dan po 1/2 tabletke. Dogovorila sva se tudi za spremembo življenjskega sloga in zdravo prehrano z gibanjem. Že cca pol leta pred diagnozo sem opustil kajenje, sedaj pa sem v 4 mesecih shujšal več kot 30 kg. Predvsem pa popolnoma spremenil življenjski slog: zdrava prehrana in veliko gibanja. HbA1C je tokrat bil 5.2%. Tudi vse ostale krvne vrednosti (holesterol, trigliceridi, maščobe) so po zadnjih izvidih v mejah normale. Počutim se odlično in ker imam zelo močno voljo zdrav način življenja obdržati, me zanima, kakšno je vaše mnenje o nadaljnjem jemanju metformina - ali ga jemati še naprej, ali ob spremljanju glukoze in ostale krvne slike tega začasno opustiti, dokler bodo rezultati z zdravim načinom življenja zadovoljivi ? Najlepša hvala za konkreten odgovor in iskrena hvala, ker svoje cenjeno znanje delite s širšo množico - izredno koristno in pohvalno! Lp, Brane.

Odgovor diabetologa:

Pri urejanju diabetesa je seveda življenjski slog bistven: če nekdo shujša 30 kg in je aktiven, načelno ne potrebuje skoraj nič zdravil. Tudi nadzor je lahko bolj ohlapen: Nemci bi svetovali meritve sladkorja 3x tedensko ali 3x v 14 dneh. 3x zato, ker bi eno vrednost izmerili na tešče (posebno če je nekdo drug kuhar (hotel, zdravilišče?) in če ste bolni - tedaj bo sladkor višji). Dve vrednosti pa se priporoča PO jedi, ali eno uro ali uro in pol PO jedi: tako lahko primerjamo našo prehrano, kaj smo pripravili bolj ustrezno. Vedno predlagamo meritve v paru: primerjava dva zajtrka, dve vrsti sadja, dva peciva, dve večerji , dva kosila itd. Tako se vidi, če neka prehrana izstopa in če moramo v naši kuhinji kaj spremeniti. Če so vse vrednosti do 10 mmol / lit., verjetno ni potrebno narediti ničesar.
Druga zgodba je metformin: če se sladkor uredi, vsekakor ukinemo sulfonil sečnine (Gliclada, Daonil, Diaprel, Amaryl itd.), ker niso več potrebne.
Metformin pa je nekaj posebnega. Vsi bolniki ga sicer ne prenašajo, lahko povzroči prebavne motnje. Če pa ga, ne učinkuje le na sladkor - le ta je še najmanj pomemben. Učinkuje na izboljšanje ožilja, uravnava pravilno strjevanje krvi (kot aspirin po infarktu), predvsem pa vpliva na črevesno floro (bakterije v črevesu so specifične za določenega človeka in določeno okolje). Spremeni sestavo tako, da je to ugodneje za nas, celo nekatere vrste raka bi moral zavirati. To se še bolj pozna pri tistih družinah, kjer ima več članov tip 2 diabetesa. Zato je Vaš Metfogama izjema - če ga dobro prenašate, se ga zmanjša, ukine pa praviloma ne (navadno priporočamo potem 2x 500 mg dnevni ali 1x 1000 mg, na primer ob kosilu). Če ga kdaj pozabite vzeti, nič zato, načelno pa se v manjši dozi priporoča preventivno naprej.

 

Lep pozdrav ! Damjan

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.