Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali naj vzamem zdravilo Januvia?

27.02.2018

Avtor vprašanja: N.N.

Spoštovani!

Že več let se zdravim zaradi sladkorne bolezni tipa 2. Imam tablete Glucopfage 850 g, vzamem 1 zjutraj po jedi in 1 zvecer po jedi. V diabetični ambulanti imam kontrole vsakih 6 mesecev. (sem letnik 1941 in zadeve v zvezi s prehrano in gibanjem poznam). Pri zadnjem pregledu, sedaj v februarju, sem imela povprečje HbA1c, 7,7 % (prej 7,4 do 7,5 %). Diabetologinja pravi, da to povprečje moram znižati, zato mi je predpisala še tableto JANUVIA 100 mg. Rekla je, da naj jo vzamem enkrat opoldne in da ni treba paziti točno kdaj. Prebrala sem navodila in se mi zdi, da ima to zdravilo veliko stranskih učinkov in sedaj razmišljam, kaj naj naredim (dosedaj tablete še nisem vzela). Res je, da če se ne pazim in ne jem pravočasno, mi enkrat opoldne sladkor pade tudi pod 4. Kaj naj naredim? 

Odgovor diabetologa:

Zdravilo Januvia (sitagliptin) je zelo dobro zdravilo: ni potrebno brati stranskih učinkov, ker se skorajda NE pojavljajo (oz. 1x na 1000 ljudi). Ima vrsto prednosti: ojača delovanje Vašega Glucophage, tudi tedaj, ko je trebušna slinavka že malo izčrpana. Jemlje se vedno le eno tableto dnevno (po testih so jemali dve, a ni bilo večjega učinka, škodljivo pa NI bilo). Sladkor pade navadno zaradi prehrane, zaradi tablet zelo redko. Če boste za zajtrk jedli samo nekaj škrobnega (npr. kruh in maslo in kavo), bo sladkor do kosila res že padel na 4,0 mmol / lit. Če pa boste jedli normalno, kruh, pečeno ali kuhano jajčko, kakšno zelenjavo, skuto in še kaj, pa bo stabilen in padcev ne bo. Večinoma te padce povzroča vedno kruh v neki kombinaciji - če bi jedli zabeljene žgance, bi bilo tudi bolje. 

Kar poskusite različne jedi, kaj Vam najbolj odgovarja. Januvio pa le poskusite,  je zelo preizkušeno zdravilo in uporabljano vrsto let !

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.