Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali mi pripada inzulinska črpalka?

03.02.2018

Avtor vprašanja: Suzana M.

Zdravo,stara sem 35let in diabetes tip 1 imam 5let.
Zanima me,če mi pripada črpalka tudi,ce se izkaže,da nimam fenomen jutranje zore? Kaksni so kriteriji za dodelitev črpalke?hvala in lp

Odgovor diabetologa:

Glede črpalke le-ta zagotavlja dvoje: bolje urejen sladkor ob enakem trudu samokontrole in večjo kvaliteto življenja. Merila za dodelitev postavlja naša slovenska ZZZS, ki potem strošek črpalke tudi plača. Po navodilih ZZZS je torej upravičen bolnik do črpalke (v breme ZZZS), če z običajno, intenzivirano terapijo (inzulin 4x dnevno) in z znanjem štetja škrobnih živil ni uspel urediti bolezni brez nezaznanih hipoglikemij ali nočnih hipoglikemij. Jutranja hiperglikemija oz. fenomen zore je bolj druga točka za dodelitev, enako kot so to občasno posebne okoliščine (posebno delo ali šport, kjer so hipoglikemije težko predvidljive ali zelo nevarne). Za diabetika tip I. namreč je značilno, da ima okvarjeno tudi "kontraregulacijo" (hormon glukagon) in da je bolj podvržen hipoglikemijam in da po aktivnosti trajajo dlje.
Če ste vešči tudi štetja škrobnih živil predlagam, da se dogovorite v ambulanti za 4 .- urni posnetek sladkorja in / ali da se dogovorite za testno nošenje črpalke za 1 mesec in boste lahko primerjali razliko sami (izposoja jih firma Zaloker Ljubljana).Nekoliko pa je odvisno tudi od Vašega diabetologa, koliko Vam pomaga pri tem in pokaže prednosti in slabosti črpalke. Kot sem dejal, dosežemo do 30 % manj hipoglikemij in boljšo urejenost, če vestno skrbimo za sladkor vsaj enako kot prej.

Damjan

 

P.S: pravila ZZZS za dodelitev pripomočkov (MP) so na spletu (www.zzzs.si).

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.