Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kriteriji za dodelitev inzulinske črpalke

03.02.2018

Avtor vprašanja: Suzana M.

Pozdravljeni!  Stara sem 35 let in imam pet let diabetes tip 1.Zanima me, če mi pripada črpalka, tudi, če se izkaže, da nimam fenomena jutranje zore? Kakšni so sploh kriteriji za dodelitev črpalke?

Hvala in lp.

 

Črpalka zagotavlja dvoje: bolje urejen sladkor ob enakem trudu samokontrole in večjo kvaliteto življenja. Merila za dodelitev postavlja naša Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki potem strošek črpalke tudi plača. Po navodilih ZZZS je torej upravičen bolnik do črpalke, če z običajno, intenzivirano terapijo (inzulin 4 krat dnevno) in z znanjem štetja škrobnih živil ni uspel urediti bolezni brez nezaznanih hipoglikemij ali nočnih hipoglikemij. Jutranja hiperglikemija oz. fenomen zore je bolj druga točka za dodelitev, enako kot so to občasno posebne okoliščine (posebno delo ali šport, kjer so hipoglikemije težko predvidljive ali zelo nevarne). Za diabetika tip I je namreč značilno, da ima okvarjeno tudi "kontraregulacijo" (hormon glukagon) in da je bolj podvržen hipoglikemijam, ki po aktivnosti trajajo dlje.

Če ste vešči tudi štetja škrobnih živil, predlagam, da se dogovorite v ambulanti za štiri urni posnetek krvnega sladkorja in / ali da se dogovorite za testno nošenje črpalke za mesec dni in boste lahko primerjali razliko sami (izposoja jih firma Zaloker Ljubljana). Nekoliko pa je odvisno tudi od vašega diabetologa, koliko vam pomaga pri tem in pokaže prednosti in slabosti črpalke. Kot sem dejal, dosežemo do 30 % manj hipoglikemij in boljšo urejenost, če vestno skrbimo za sladkor vsaj enako kot prej.

 Pravila ZZZS za dodelitev medicinskih pripomočkov (MP) so objavljena na spletu (www.zzzs.si).

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.