Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Sin ima diabetes tipa 2

27.01.2018

Avtor vprašanja: Marta Jager

 Spošovani!

Sin ima diabetes tipa 2

Imam sina z sladkorno boleznijo tipa 2.Sedaj jemlje tablete Glukophage dvakrat dnevno in enkrat Trajenta. Vendar ima zelo visok krvni sladkor - zadnje povprečje HbA1c je 9,3%. Zanima me ali bi lahko dobival inekcije Truliciti? Rečeno mu je bilo, da je prelahak. Ima 102,3 kg, visok je 1,93cm. 

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni, 

 

Kot ste navedli sami, sinova sladkorna bolezen ni urejena. Žal naš zavarovalni zavod omejuje uporabo zdravila Trajenta na index telesne mase 30 ali več, vaš sin pa ga ima »le« 27.  To pomeni, da bi bil v primeru zamenjave Trajente s Trulicity samoplačnik,. Sicer inkretini, o čemer gre tukaj govora, niso dragi, a vseeno je to nek strošek. Predlagam, da bi Trajento zamenjal najprej za SGLT2 inhibitorje, na primer Forxiga ali Jardiance 25 mg in bi videli, kako se sladkor uredil že ob tem. Ob še naprej neurejenem krvnem sladkorju bi seveda lahko prejemal tudi sulfonil sečnine (npr. Gliclado ali Amaryl), a je večja možnost, da bi mu krvni sladkor hitro padel ali da bi se zredil. Če se lahko dogovori z zdravnikom, predlagam vsekakor SGLT2 inhibitor namesto Trajente. Ob vsem tem pa je treba nujno poudariti, da na zdravljenje diabetesa zelo dobro vpliva telesna aktivnost bolnika in bo stanje bistveno boljše, če bo sinu uspelo biti vsaj  3 krat  tedensko aktiven za najmanj uro in pol. Tu, se mi zdi, ima vaš sin glede na težo, ki ste jo navedli, še veliko rezerve.

Lep pozdrav!

Damjan Justinek

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.