Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Katere antibiotike naj izberem ob inzulinu?

17.10.2017

Avtor vprašanja: Ana K.

Imam sladkorno tip 2 od 2004, od 2012 sem na inzulinu 2x na dan.
Teden dni nazaj sem se od sina nalezla hudega prehlada z vročino, gnojnim kašljanjem, smrkanjem. To mi je pobralo vse moči. Sin je po osmih dneh dobil od zdravnice antibiotike in je zdaj že skoraj dober (12 dan), za mene je pa rekla, da ne ve, katere antibiotike bi dala, ker se tepejo z insulinom.
Moje vprašanje je, če je kak antibiotik, ki se ne tepe z insulinom in kateri. Drug problem pa je, da se mi je v teh dneh bolezni zelo povečal sladkor kljub kar velikim odmerkom insulina. Kaj naj s tem? Ali naj si dajem dodatne enote insulina dokler traja bolezen ali ne? Vrednost mi je narasla do 17,6 in 18 kljub veliko insulina in zelo malo hrane, ker mi itak ne paše jesti. Do nobenega zdravnika se nikakor ne da priti, ne zlepa ne zgrda - traja najmanj en teden. V tem času bom že ozdravela ali pa prišla preč. Hvala za vaš odgovor!

Odgovor diabetologa:

Žal se tudi sam ne spominjam nobenega antibiotika, ki ga ne bi smeli uporabljati ob inzulinski terapiji. Inzulinsko zdravljenje v resnici ni zdravljenje, pač pa samo nadomeščanje hormona, ki ga je v našem telesu premalo. Nikoli ne damo več inzulina, kot bi ga potrebovali - že zato ne, ker bi preveč svobodno jedi in pridobivali na teži. Tako je osnovni cilj zdravega diabetika, da zaužije toliko kalorij, da je stabilna teža in doda toliko inzulina, da je stabilen sladkor. O kakšni navzkrižni alergiji z antibiotiki bi se težko pogovarjali.

Inzulin in bolezen pa je druga stvar: ob stresu (tudi bolezni) se sladkor obnaša kot sedimentacija: že potem, ko si zdrav, so potrebe po inzulinu še vedno nekaj časa višje, ob bolezni pa sploh: navadno porabimo za enak učinek 30 do 50% inzulina VEČ preko dneva in 10 do 20% več preko noči. Ob bolezni je tako normalno, da doze inzulina

povečujemo: lahko ob rednih dozah dodajamo 20 do 30% inzulina, v sili pa lahko tudi med obroki dodajamo inzulin. Na primer: če bi zjutraj redno dali 40 E inzulin in je sedaj sladkor 17 mmol, bi aplicirali 40 + 7 E, skupno torej 47 E namesto običajnih 40E. Presežek nad 10 mmol ima učinek tak, da potrebujemo praktično 1 E inzulina za korekcijo 1 mmol / lit.

sladkorja. Druga možnost pa je dodajanje inzulina 0,1 E / kg telesne teže na dan. Na primer: 80 kg težak bolnik bi lahko dodajal 8E inzulina vsak uro do vsake 2 uri, dokler ne vidi, da se sladkor obrača navzdol in da je začel padati. Potem ga v tistem dnevu zniža do 10 do 12 mmol, naslednji dan pa že zniža v normalne vrednosti (hiter padec ni zaželen).

Da ne bi povečali inzulina ? To je podobno, kot da na klancu ne bi močneje zaviral avta!

 

Lep pozdrav !

Damjan

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.