Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Očetu so izmerili 33 milimolov sladkorja/l krvi

09.10.2017

Avtor vprašanja: Kristina Š.T.

Moj 78 -letni oče se je minuli teden slabo počutil. Tako smo ga odpeljali na urgenco in tam so mu izmerili sladkor 33, kar pomeni, da je postal sladkorni bolnik. Zadržali so ga seveda v bolnišnici. Rekli so nam, da bo v bolnišnici ostal vsaj 7 do 14 dni. Vse bi bilo lepo in prav, ampak on se zdravi tudi za raka na prostati in ima stalen kateter, poleg tega pa ima kar veliko stopnjo demence. Tako je v bolnišnici popolnoma zmeden in pod pomirjevali, ki pa jih doma seveda ne jemlje. Sprašujem se ali je mogoča tudi krajša hospitalizacija. Mi smo ga pripravljeni tudi vsak dan peljati v bolnišnico za preiskave samo da bi bil doma. V upanju na odgovor vas lepo pozdravljam Kristina

Odgovor diabetologa:

Dolžina hospitalizacije ni sorazmerna z nihanjem sladkorja. Tudi, če je krvni sladkor visok, se lahko inzulinsko terapijo večinoma uredi hitro in ambulantno, zato šr ni potrebno iti v bolnišnici. Problem je vzrok, zakaj ima bolnik visok krvni sladkor. Navadno so kriva vnetja ali poslabšanja osnovne bolezni. Če se gospod zdravi zaradi prostate, je zelo verjeten tudi infekt urinarnega trakta (zakaj bi sicer bil sladkor 33 mmol/lit?) in bo moral prejemati antibiotična zdravila. Lahko je seveda še kaj drugega. Pogovorite se z oddelčnim zdravnikom, kaj oče potrebuje (katero terapijo) in se bo gotovo hitreje in lažje vse uredilo. Visok krvni sladkor je skoraj vedno posledica nečesa, ne vzrok!

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.