Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali naj hčerki dodajamo inzulin?

05.07.2017

Avtor vprašanja: Boštjan

Pozdravljeni. 5 letna hči ima sladkorno bolezen tipa 1. Nekoliko smo zmedeni kaj storiti ko ima ob 22.00 krvni sladkor 15 mmol/l. Ali ji dodamo 0.5 humalina R, ali samo opravljamo meritve na vsake 2 uri. Zjutraj ob 7.00 pa ima ponavadi lep sladkor od 5.0 do 6.2. Hvala

Odgovor diabetologa:

Nasvete za otroke navadno ne posredujemo preko spleta, ker so malčki veliko zahtevnejši za vodenje, doze inzulina pa v primerjavi z odraslimi zelo nizke in bi koga to zmotilo (doza 0,5 E je za odrasle brez inzulinske črpalke čisto nemogoča). Glede nihanja navadno starši prejmete navodila za doze inzulina ob posameznih obrokih. Če je sladkor zvečer visok, je veliko večja verjetnost, da je šlo za tak tip večerje (mlečne ali sadne), da je tako povišalo sladkor. Načelno seveda lahko tak sladkor korigirate (največ s 0,5 E), in če bi ga korigirali, bi morali preveriti sladkor čez 2 uri, sicer pa ne (preventiva hipe). Bolj predlagam, da poskusite po različnih večerjah izmeriti sladkor, vedno po istem času (npr. 1,5 do 2 uri) in boste videli, če so slučajno le nekatere večerje take, kjer boste morali prilagoditi sicer predvideno količino inzulina za ta obrok zvečer. Za druge tipe hrane pa bo verjetno doza (sedanja) ustrezna. Bistvena razlika bo, če bo otrok jedel kaj beljakovinskega ali zelenjavnega - ali pa nasprotno le kakšno sadje ali kaj z mlekom. Če najdete jedi, ki vedno odstopajo (preveč povišajo ali preveč znižajo sladkor), jih pokažite na naslednji kontroli na pediatriji in boste prilagodili shemo.

Damjan

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.