Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kateri glukometer naj izberem?

07.05.2017

Avtor vprašanja: Jani S.

Odločam se za nakup merilnika sladkorja v krvi in vas ob tej priliki prosim za mnenje. Odločam se med dvema modeloma, eden uporablja metodo Glucose Oxidase in razpon hematokritov od 20 % do 60 % in drugi metodo FAD (GDH) in razpon hematokritov od 20 do 70 %. Spet tretji ima razpon 33 do 50 %. Sam se kot elektrotehnik sicer spoznam na te aparature, toda te dveh stvari ne poznam prav dobro. Torej zanima me metoda merjenja in hematokriti. Oba imata novi iso 2013 standard.

Odgovor diabetologa:

sedanji merilci so v principu vsi dobri in so razlike minimalne. Glede metode, ki jo uporabljajo, bo rezultat enako zanesljiv ob obeh metodah. Napake pri meritvah povzročijo navadno uporabniki – bolniki sami, ker je največ napak ravno glede gostote kapljice krvi. Aparat seveda izmeri ob različnih hematokritih, a vseeno je sladkor višji, če je kapljica redkejša in nižji, če je pregosta (sladkor je le v serumu). Vpliva tudi hemoliza: če je zdrobljenih rdečih krvničk preveč, lahko zamašijo merilno polje in rezultat je spet manj natančen. Na splošno velja, da moramo meriti vedno na enak način in tudi vedno isti čas po jedi (npr. eno uro ali uro in pol), da lahko meritve primerjamo in se kaj dodatno naučimo iz tega (vpliv hrane, dela, različnih živil, bolezni itd.). Kot vedno vaja dela mojstra in to je le delno odvisno od tega, kateri glukometer je. Pomembno je, da nam je priročen, da je pregleden, praktičen in podobno.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.