Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
18.04.2017
Avtor vprašanja: | Marija P. |
Ker sem šele začetnik v tej tematiki, izmerili so mi 6,3 sladkorja v krvi, sem torej v diagnostiki v predsladkorni fazi (prediabetes), vas prosim za nasvet glede uživanja svežega sadja katerega se nekako najtežje odpovem oz. ne vem točko koliko in kdaj naj jem sadje, da ne bom ogrožala preveč svojega sladkorja.
Odgovor diabetologa:
Po Vašem vprašanju očitno še vedno velja prepričanje, da so nekatera živila za sladkorne bolnike prepovedana – čeprav vedno znova govorimo, da je potrebna le zdrava in uravnotežena prehrana ! Glede sadja nekatera res več ali manj dvignejo sladkor, a pri upoštevanju našega dela to navadno ni problem. 2 jabolki ali 2 hruški ali 2 breskvi štejejo za kos kruha. 3 slive ali 3 kostanji ali 15 češenj štejejo za kos kruha in tako naprej. A to ni nič slabega, če o upoštevamo in NAMESTO drugega škrobnega živila pojemo sadje. Zjutraj namesto kosa kruha pojemo 2 jabolki, za malico namesto kruha banano in jogurt, ob kosilu IZPUSTIMO en krompir in pojem v sklopu kosila češnje, popoldne pri malici izpustimo kruh in si privoščimo jabolčni zavitek in podobno. Seveda pa je potrebno vedeti, kaj bomo delali: če ena gospa zvečer 2 uri lika, lahko na krožnik nareže eno jabolko, eno mandarino, doda jogurt in cimet in lika in bo sladkor v redu. Če pa bo ista gospa gledala TV, pa lahko uživa zelenjavo: na krožnik nareže 2 paradižnika, doda trdo kuhano jajce, sir mozzarelo, okrasi z baziliko, olivnim oljem in orehi, tudi arašide lahko lupi … a ne sme uživati nič takega (škrobnega), kar redi. Teža je kar pomembna in skoraj vsi moramo paziti nanjo.
S sadjem ni nič narobe, samo vključiti jih moramo v druge obroke.
Damjan