Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali mora biti v nosečnosti sladkor vedno pod 6,6 mmol/l?

03.04.2017

Avtor vprašanja: Marjeta K.

Trenutno sem v 22. tednu druge nosečnosti in sem opravila OGTT 75g. Vrednosti so bile v mejah normale; na tešče 4,6, po 2 urah 7,5 in po 1 uri 6,8. V prvi nosečnosti je bil OGTT pri 24. tednih normalen, zdravnica pa me je vseskozi opozarjala, da je plod velik (prevelik za 3 tedne) in me potem na lastno željo poslala še enkrat na OGTT, v katerem je bila vrednost po drugi uri višja za 0,1 mmol/l. Čez dva tedna (v 36 tednu nosečnosti) sem rodila s carskim rezom, ker se je razvil Hellp sindrom. V tej drugi nosečnosti sem zato bila bolj pozorna na sladkor in sem si zato okrog 18. tedna nekajkrat izmerila sladkor 90 min po obroku (na tešče je bila vrednost vedno pod 5,1 mmol/l), pri čemer po obroku nisem vedno dosegla priporočene vrednosti 6,5 mmol/l. Recimo po enem krofu je bila vrednost okrog 8 mmol/l. Tudi po testeninah ali palačinkah nisem prišla pod 6,6 mmol/l. Zato sem pazila na prehrano (kar striktno) in si preventivno merila sladkor po jedi (vrednosti so bile ok, pod 6,5 mol/l) in potem zdravnico na kontroli v 22. tednu prosila za OGTT, ki pa je, kot sem zapisala, pokazal normalne vrednosti. Ko pa sem si danes po kosilu (kisla repa, pire krompir, krvavice) izmerila sladkor 90 min po koncu obroka, je bila vrednost 7 mmol/l. Zanima me, kako si naj rezultate razlagam oz. kaj naj naredim. Ali mora biti pri zdravi nosečnici res po vsakem obroku (ne glede na to kaj ješ) 90 min po obroku vrednost pod 6,6 mmol/l? Ali je možno, da je sladkorna dieta, ki sem jo imela 2 tedna pred oGTT vplivala na rezultat testa? Ali moram torej paziti na prehrano ali kaj naj storim? Kot sem brala je sladkorna bolezen tudi eden izmed možnih dejavnikov za hellp oz. da je vse bogvekako povezano in bi vsaj to, kar lahko, rada preprečila, da se hellp ne ponovi. Ali je lahko bil kako potencialno ogrožen plod v prvem trimesečju, če sem imela po obrokih previsoke vrednosti sladkorja, ker takrat nisem zelo pazila na prehrano in sem pojedla tudi kaj sladkega.

Odgovor diabetologa:

V nosečnosti nimamo z rezultati v študijah potrjenih navodil, ker je težko nekaj "testirati" na bodočih mamicah. Zato za sedaj velja pravilo, da mora biti sladkor povsem normalen kot pri vsaki drugi nosečnici. To pa pomeni, da je za bodočo mamico idealen sladkor 4,5 do 5,5 mmol / lit. KADARKOLI, in da za otroka ni nobena posebna vrednost, če je sladkor tudi pod to mejo, na primer 4,2 mmol / lit. . Tako je že pri Vašem OGTT prvič sladkor porastel po eni uri nad 6,5 mmol / lit. (celo do 7,5mmol), kar je za nosečnico preveč. Vi potrebujete samo eno: individualno dieto in testiranje jedi SAMO PO JEDI, na tešče bodo vedno normalne. Čim večkrat izmerite sladkor po eni uri po jedi (to je lažje kot 90 min.) in prilagodite prehrano, da bo vedno pod 6,5 mmol / lit. . Prilagodite lahko na dva načina: včasih lahko kakšno jed zamenjate. Na primer: če v pire krompir date enkrat fižol ("matevž"), enkrat korenčke, enkrat cvetačo, enkrat peso - vedno bo sladkor drugačen. Tudi francosko solato lahko naredite, da je le polovico krompirja in polovico cvetače ali kolerabe. Bolje je tudi, če delate kaj iz ajdove moke (palačinke), pirine moke (pecivo), zdroba (praženec - "šmorn" ali ribano kašo za juho) itd. Boste videli, kaj Vam ustreza. Nič ne sme biti razkuhano. Druga možnost: če dodate malo maščobe in malo beljakovin in veliko zelenjave, je tudi lažje. Če pojeste le bel kruh, je glikemični index 100%, takoj gre v kri. Če jeste ržen, ajdov, pirin, črn, je samo še 85 GI. Če dodate sir, salamo, jajce ipd., je 75. Če dodate še dve papriki  ali paradižnik, je GI le še 65 - sladkor nič ne skače. Torej: če boste pojedli krof, pojejte prej še solato, Če boste potico ali samo makarone, pojejte prej še rdečo peso z bučnim oljem ali kaj podobnega. Če so jabolka preveč zrela, jih narežite v jogurt ali naribajte na skuto. Če kuhate riž, dodajte grah, med testenine pa zeljne krpice. Testirajte jedi in iščite pravo živilo in pravo kombinacijo, da sladkor ne bo nihal. Če ne gre drugače, pojdite na veselico: pojedli boste dve juhi, govejo in gobovo - če ne bo preveč rezancev, bo v redu; nato dve solati, zeleno in zeljno - če ne bo krompirja notri, pač pa le jajce in fižol, bo v redu; nato boste pojedli 2 vrsti mesa, iz juhe in pečenko in dve vrsti prilog, in paprike in ohrovt. Tudi če boste na koncu malo riža ali krompirja, se to ne bo poznalo ...

Lep pozdrav ! Damjan Justinek

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.