Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Na meji gestacijskega diabetesa

27.12.2016

Avtor vprašanja: Masa B.

Sem v 6 mesecu nosečnosti in sem na meji za gestacijski diabetes ( po pitju glukoze na tesce 7,8 mmo/l)
Osebni ginekolog me se ni poslal na dodatne preiskave, saj smo se dogovorili da preverimo sladkor ob naslednjem pregledu.
Do takrat bi probala sladkor znizati, ker nebi rada imela te sladkorne, se pa ze obnasam kot bi imela diabetes tip 2 in se probam primerno prehranjevati, saj me zelo skrbi.
Skratka, zanima me kako naj jem.. Berem knjige o GI in izbiram zivila z nizkim GI. Me pa zmedejo stvari kot npr: rizevi rezanci imajo GI 30, rizeva moka pa 90, so torej rezanci primerni ali ne? Prav tako prosena kasa, ima visok GI, a je primerna za diabetike.

Odgovor diabetologa:

Za diabetike in za nosečnice je v manjših količinah primerno vse. Ni namreč problem v glikemičnem indeksu enega živila, pač pa v indeksu obroka kot celote. Na primer, kos belega kruha ima res GI 100. Če vzamemo črni ali ajdov ali ržen ali pirin kruh, bo GI morda le 80. Če dodamo npr. sir in kumarice, bo skupni indeks obroka že 70. Če pa k rženemu kruhu dodamo in sir in kumarice in kuhano jajce in skuto, pa bo skupni indeks obroka le 60 do 65 – tako nikomur sladkor ne skače, če je dovolj raznovrstne jedi. Optimalno je na veselici: dve juhi, goveja in gobova – če ni veliko rezancev, bo v redu; dve vrsti solate, zelena in zeljna – če ni ravno krompirja notri, bo v redu;  dve vrsti mesa, kuhan iz juhe in malo pečenke – bo v redu; dve vrsti prilog, in pečene paprike in brokoli – bo v redu; in tudi če je na koncu nekaj riža ali krompirja ali potice, večje škode ne bo. Paziti moramo le, da če eno škrobno sestavino dodamo, da drugo odvzamemo, da je seštevek škrobnega dela vedno enak (skupna količina obroka pa ne). Velja pa tudi obratno: če bi bili lačni, moramo dodajati kalorije, a ne samo v škrobu: na rižoto potresemo nariban sir, na fižolovo solato dodamo žlico kisle smetane, na paradižnikovo solato morda narezana kuhana jajca in mozzarelo, jabolko ali banano narežemo v jogurt, dodamo žličko več olja na solato in podobno. Stradati nosečnica seveda ne sme, nujna je dovolj raznovrstna prehrana – tudi ribe (tune, lososi, tudi postrvi), lahko celo iz konzerve (tuna + skuta, na primer). Če pa imate možnost izmeriti sladkor, 1,5 ure po jedi ne sme biti višji kot 6,5 mmol / lit. – dokaz, da ste skuhali v redu !

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.