Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nosečnost, začimbe in naravna sladila

04.01.2012

Avtor vprašanja: Maja

Sem noseča in ugotovili so mi GDM. Jasno mi je vse, kar se tiče diete, kar se tiče načela zdrave prehrane in zdravega načina življenja. Ker pa mi, kot vsem nosečnicam, vsi svetujejo milijon reči in na koncu več ne veš, kaj je pametno in kaj neumno, vas kot strokovnjaka sprašujem, kako je z začimbami (ki bi naj zniževale KS) in naravnimi sladili (npr. javorjev sirup), sploh glede na to, da sem noseča. Seveda je mišljena uporaba v mejah normale.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!

 

Odgovor strokovnjaka

Bodoče mamice so najbolj skrbni »bolniki« in jih zato imamo vsi radi. Tako lahko računate, da boste vedno dobrodošli v ambulanti, tudi ko pridete petič. Res pa je, da stalno »kompliciramo«, ker se moramo v času nosečnosti vedno zelo čuvati vseh možnih vplivov.

Glede začimb ni torej nobene »groze«, da ne bi kot mamica smeli uporabljati vseh naravnih pomagal (recimo cimeta ipd.) v normalnih mejah kot dodatek. Nekatere stvari (javorjev sirup) pa lahko delujejo nekoliko odvajalno in za bodoče mamice ni to najboljše (da ne bi prožili krčev). Ampak Vi tako ali tako ne potrebujete neke posebne prehrane, pač pa res tisto zdravo.

Da razložim, moram povedati nekaj o mamicah. V začetku, do 5 meseca, se razvija otrok. Na sladkor zelo pazimo, da se ne bi motil razvoj, posebno srca in živčevja. V drugi tretjini nosečnosti kompliciramo, ker tedaj otroček samo raste. A če bi rastel prehitro, bo manj zrel in kasneje v svojem življenju manj odporen. Pa tudi porod je težji, več je izpahov rame in podobno. V zadnjih 2 do 3 mesecih spet kompliciramo: če bi krvni sladkor nihal, lahko posteljica odpove prej in se otrok prehitro rodi in bo spet nedonošenček (slabo zrel), lahko celo v inkubatorju. Torej kompliciramo stalno. A se je vredno potruditi: če je krvni sladkor vedno normalen (pod 6,5 in HbA1c pod 5,3%), tudi po jedi, lahko računamo, da bo z »malim« vse v redu. A tu ni pomembna vrsta sladila, pač pa nihanja krvnega sladkorja ob preveliki količini ogljikovih hidratov v obroku. Ravno ti skoki sladkorja, ki jih sladila seveda ne rešijo, so najbolj krivi za prehitro rast in druge zaplete. Če pa imamo zdravo hrano, več manjših obrokov, sadja (dopoldan) in zelenjave (popoldan), se hranila lepo porazdelijo, sladkor »stoji« in vsi smo veseli z mamico vred.

Pri nas vse bodoče mamice vključimo v šolanje za dieto, same si merijo krvni sladkor, merimo jim tudi ketone v krvi (glede razgradnje maščob) in težav (z bodočimi mamicami) ni. Ne vem, katero ambulanto obiskujete, a načelno Vas bodo povsod veseli. Do polovice nosečnosti svetujemo 6,7 MJ (mega joulov) dieto, nato pa 7,5 MJ, mamic ne stradamo.

Za sedaj lep pozdrav, za dodatna vprašanja sem na razpolago !

Damjan Justinek, Topolšica

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.