Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
23.10.2016
Avtor vprašanja: | B.V. |
Pozdravljeni, sicer sem vaša pacientka, pa sem vas ob zadnjem obisku pozabila vprašati, kako je z uporabo pirine moke pri diabetikih, meni osebno je veliko bolj všeč kot npr. ržena ali graham? Vsekakor vem, da je uporaba vseh vrst kruhov pri diabetikih zelo omejena, vendar mala pirina žemljica za zajtrk, je to bolj škodljivo kot graham?
Hvala za vaš odgovor in lep dan!
Odgovor diabetologa:
Vsekakor sladkorni bolniki lahko uživajo pirino moko in pirine izdelke, ki so navadno boljši od navadne moke - ja pa zelo primerljiva pri dvigu sladkorja ko graham moka. Točni odgovor Vam bo dala samo samokontrola: izmeriti morate sladkor po eni uri po graham žemljici in en uro po žemljici iz pirine moke. Tako je dovolj, da kontrolirate 2x sladkor po zajtrku, enkrat bo žemljica z margarino ali skuto ali podobnim iz ene moke, enkrat pa iz druge in boste zlahka primerjali rezultat, katera je najboljša. Tudi za druge stvari se tako najlažje odločimo, recimo izmerimo po dveh kosilih in vidimo, katero smo bolje zadeli in kaj manj dviguje sladkor.
Lep pozdrav ! Damjan