Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Meritve sladkorja v različnem času

01.10.2016

Avtor vprašanja: Jožica Š.

Pozdravljeni dr.Justinek, že kar nekaj časa spremljam vaše odgovore na postavljena vprašanja in sem se odločila, da vam postavim vprašanje glede višine sladkorja , ki si ga redno merim že dve leti in sicer  zjutraj na tešče in zvečer.

Odgovor diabetologa:

Glede sladkorja in višine žal ne morem povedati nič novega. Včasih je veljalo, da bi moral biti sladkor (čim bolj) normalen in enako velja še danes. Po domače pomeni, da smo za sladkornega bolnika kar zadovoljni, če je sladkor vedno od 5 do 10 mmol / lit. - pred jedjo 5 do 7 mmol, po jedi 7 do 10 mmol. . Seveda pa je te vrednosti težje doseči predvsem pri bolnikih, ki imajo kot terapijo le dieto ali tablete ali pri tistih, ki imajo zelo radi določeno hrano (predvsem kruh). Čeprav je čudno, so tu na prednosti tisti, ki uporabljajo inzulin, kjer lahko točno prilagodijo inzulinsko terapijo prehrani sproti, glede na potrebe.
Zato tudi glede meritev predlagam, da se izvajajo v različnem času:
zjutraj je smiselno meriti, če kontroliramo dieto na splošno, če je nekdo drug kuhar (v hotelu) ali če smo bolni - porabimo več zdravil za enak sladkor. Sicer je vrednost na tešče malo vredna: enako bi bilo, če bi šofer pogledal na števec v avtomobilu, ko pripelje iz garaže - vsak dan bi imel 37 km / uro, pa bi ta vrednost veljala za vse radarje in policiste za ves dan. Zelo veliko pridobimo, če merimo primerjalno: ali pred dvema obrokoma (koliko sladkor "stoji" recimo pred zajtrkom in pred kosilom), ali po dveh obrokih po istem času (kaj smo bolje skuhali in po čem bolj niha sladkor). Razlike pri ljudeh so velike, dvema bolnikoma po enaki banani lahko za 40% pokaže drugačno vrednost. Tako si vsak naredi svojo lestvico, kaj mu koristi in kaj škodi, pa tudi več svobode ima pri izbiri obroka.

Lep pozdrav ! Damjan

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.