Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Sladkorna dieta

22.11.2011

Avtor vprašanja: Marjan G.

Imam sladkorno dieto. Na tešče imam cca. 7.5 mmol/l glukoze. Zvečer pa cca 8-9. Stres test z glukozo po 2h daje 20.8. HBA1c je 10,8%, Kortizol zjutraj 404, popoldne 254. Težek sem 95 kg pri 173cm, pritisk 144/86 pulz 72. Imam git. Urati so 480-550. Kakšno zdravljenje priporočate? Brez diete sem imel 18.3 glukoze v krvi, v urinu 2.0 in yGT 1.41.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Odgovor strokovnjaka

Vaš primer je zelo klasičen v smislu, da navajate povečano težo in višje skoke krvnega sladkorja. Višja teža je za vaše telo že sama po sebi stres in potrebna je taka dieta, da vsaj 0,5 kg na mesec shujšate. Tako bi se idealno vse uredilo samo. Glede nihanj sladkorja pa sta dve možnosti: ali imate preveč radi škrobna živila (kruh, krompir itd.) ali pa ob njih uživate premalo vlaknin (balasta, največ zelenjave). Seveda je tudi možnost, da preprosto naenkrat preveč pojeste (kalorij). Poskusite po vrsti: stroga dieta vsaj 2 do 3 tedne, morda meritve sladkorja, kadar nič ne jeste (nekaj ur), nato meritve po jedi (2 uri) – tako boste lažje sestavili sliko, kakšne tablete potrebujete, da bo vodenje diabetesa lažje.

Stanje je namreč nevarno: HbA1c 10,8% pomeni povprečni krvni sladkor okoli 16 mmol / lit., kar pomeni 250 % normalne vrednosti ali nihanja preko 20 mmol / lit (vse do 400% normalne vrednosti). Kako bi se vam zdelo, če bi nekdo vozil skozi Ljubljano povprečno 130 km / uro, občasno pa tudi do 200 km. Bi dolgo časa ostal živ ?

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.