Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Pomoč pri intoleranci na gluten

15.03.2016

Avtor vprašanja: Helena

Zanima me ali morda poznate kakšnega diabetologa, ki bi se ukvarjal in nudil pomoč osebi, ki ima laktozno in histaminsko intoleranco in alergijo na gluten. Sama se ne znajdem več in imam iz dneva v dan večje težave, hujšanja in driske, moja teža je že na meji podhranjenosti. 

Odgovor diabetologa:

Žal ne vem za nobenega diabetologa, ki bi se posebej ukvarjal s temi težavami, ker je to bolj domena gastro-enterologov. Problem ni namreč sladkor: če bi do problema pristopili po običajni poti, bi kot vsa druga živila testirali porast sladkorja po določeni jedi in videli uspeh. Tako bi delež škrobnih živil izmerili skozi porast sladkorja (cilj: dve uri po jedi ni več kot 10 mmol / lit sladkor), delež hraniv in kalorij pa tako ali tako malo vpliva na sladkor, le okoli 20%. Kot gotovo veste, z diabetološke strani priporočamo zdravo prehrano, kot je na primer mediteranska dieta (zelenjava, ribe, pusto meso), ki ni omejeno ne z glutensko ne z laktozno intoleranco. Zato vsaj v zadnjem času nisem srečal teh težav. Drug problem pa so prebavne motnje in driske: te s sladkorji verjetno niso povezane in jih tudi nobena sladkorna dieta ne bo spremenila - vseeno boste morali obiskati gastro-enterologa. Ko pa bo on predlagal zdravljenje in dieto, pa boste spet lahko testirali in primerjali sladkorje po tej ali oni jedi, koliko katera jed vpliva na porast sladkorja v krvi.


 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.