Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
15.03.2016
Avtor vprašanja: | Helena |
Zanima me ali morda poznate kakšnega diabetologa, ki bi se ukvarjal in nudil pomoč osebi, ki ima laktozno in histaminsko intoleranco in alergijo na gluten. Sama se ne znajdem več in imam iz dneva v dan večje težave, hujšanja in driske, moja teža je že na meji podhranjenosti.
Odgovor diabetologa:
Žal ne vem za nobenega diabetologa, ki bi se posebej ukvarjal s temi težavami, ker je to bolj domena gastro-enterologov. Problem ni namreč sladkor: če bi do problema pristopili po običajni poti, bi kot vsa druga živila testirali porast sladkorja po določeni jedi in videli uspeh. Tako bi delež škrobnih živil izmerili skozi porast sladkorja (cilj: dve uri po jedi ni več kot 10 mmol / lit sladkor), delež hraniv in kalorij pa tako ali tako malo vpliva na sladkor, le okoli 20%. Kot gotovo veste, z diabetološke strani priporočamo zdravo prehrano, kot je na primer mediteranska dieta (zelenjava, ribe, pusto meso), ki ni omejeno ne z glutensko ne z laktozno intoleranco. Zato vsaj v zadnjem času nisem srečal teh težav. Drug problem pa so prebavne motnje in driske: te s sladkorji verjetno niso povezane in jih tudi nobena sladkorna dieta ne bo spremenila - vseeno boste morali obiskati gastro-enterologa. Ko pa bo on predlagal zdravljenje in dieto, pa boste spet lahko testirali in primerjali sladkorje po tej ali oni jedi, koliko katera jed vpliva na porast sladkorja v krvi.