Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Problem z tabletami

21.11.2011

Avtor vprašanja: Matjaž J.

Spoštovani dr. Justinek!

Na vas se obračam s vprašanjem glede moje bolezni, diabetes tip 2. Glede na to, da pri višini 167 cm tehtam okoli 60 kg ( star sem 42 let ) in sem v vsakdanjem življenju precej aktiven ( ne v športnem smislu ), me zanima, kaj je vzrok moji bolezni? Kot otrok sem preživel hujšo obliko astme, prav tako pa sta sladkorna bolnika moj oče in mati. Predpisane imam tablete NovoNorm, zato me zanima, če obstaja kakšna nevarnost v obliki stranskih učinkov ter ali je mogoče mojo bolezen obvladovati tudi brez jemanja zdravil? Danes zjutraj nisem vzel tablete in sem si izmeril sladkor v višini 10.3 milimolov! Ali obstaja kakšna tableta, ki bi bila bolj priporočljiva kot NovoNorm?

Lep dan.

 

Odgovor strokovnjaka

Tablet za zdravljenje sladkorne bolezni je veliko, kar omogoča, da jih lahko navadno prilagodimo posameznemu bolniku. V grobem jih delimo na tablete, ki spodbujajo trebušno slinavko, da izloči več inzulina (sulfonil sečnine, na primer Amaryl in tudi Vaš, repaglinid oz. NovoNorm) in na tiste, ki samo povečajo učinek inzulina (bigvanidi, na primer Aglurab, glitazoni, na primer Actos ali zaviralci razgradnje inkretinov, na primer Januvia). Nekatere tablete delujejo le v črevesu, na primer Acarboza in tako dalje. Vzrok za nastanek bolezni je najpogosteje porast telesne teže v zadnjih 5 letih, pogosto pa je potreben še manjši vzrok, da se bolezen sproži (posebno če je prisotna pri obeh starših). Enako je pri zdravljenju: če shujšamo, smo fizično aktivni, se zdravo prehranjujemo – bomo »ozdraveli« oziroma uporabljali le dieto kot način skrbi za sladkor. A vedno je pogoj, da je krvni sladkor normalen: pomeni, da je pred jedjo od 5 do 7 mmol / lit., po jedi pa 7 do 9 mmol / lit. Če tega ne dosežemo z dieto, vzamemo raje tablete. Kakšni so stranski učinki tablet ? Kakšni so stranski učinki zavornih diskov na avtu ? Obakrat enaki: sami stroški in delo je z njimi, a stranski učinek je, da preživimo. Tako bi bil brez tablet le en stranski učinek: umrli bi 10 let prej, a res z zdravimi ledvicami in zdravimi jetri, a vam to ne bi nič koristilo. Glede izbire tablet še besedo: tablet je tako za krvni pritisk kot sladkor ogromno na razpolago: a izberemo tisto, za katero sodimo, da nam bo največ koristila že v najmanjši ali nizki dozi. Če bi hotel pogledati za vas, bi moral imeti več podatkov: kakšno hrano izbirate in kdaj, kdaj vam najbolj niha krvni sladkor, koliko obrokov na dan imate navadno in tako dalje.

Za dodatne informacije moramo bolj poznati bolnika: navadno zbolijo za tip I. bolj mladostniki, za tip 2 pa starejši. Vedno žal ni tako. Videvamo vse več otrok, kjer je verjetno način življenja sprožil nastanek zgodnejga tipa 2 bolezni in obratno, da starejši zbolijo skoraj za tipom 1 . Skoraj zato, ker navadno bolezen poteka počasneje, ni pa nujno – kasneje je kot vedno bolnik odvisen od inzulina. Zakaj je tako, ne vemo: največ povezujejo to stanje z onesnaževanjem okolice, povečanjem alergij in povečanjem strsnih dejavnikov. Pa smo spet tam: zdravo, umirjeno življenje in primeren ritem.

Napišite še kaj in se slišimo oz. beremo!

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.