Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali moram povečati enote inzulina?

24.02.2016

Avtor vprašanja: Dalia

V 28. tednu nosečnosti so mi na tešče ugotovili povišan sladkor v krvi (7,2). Glede na to me niso bremenili ampak sem pri diabetologu takoj dobila inzulin 1x zvečer in meritve vsak dan (na tešče, 90min po zajtrku, kosilu in večerji).
Začela sem s 6 enotami, vendar sem hitro videla da to ne bo dovolj in sem tako pristala na 12 enot, ker mi je tako ustrezalo. Sedaj sem v 33. tednu,a me skrbi sledeče. Opažam da se sladkor ne zniža po 90 min, ampak šele po 2 oz 2 urah in pol, nekako pride do normale (do 6,6 )
Ali to pomeni da moram se povečati enote da bi se prej znižal oz po 90 min, ker 12 več ni dovolj?
Drzim se diete in pazim kaj pojem,na to sem zelo pozorna.

Odgovor diabetologa:

V nosečnosti je zelo pomembno, da sladkor ne niha. Pomeni, da po eni uri po jedi mora biti sladkor pod 7 mmol / lit., po 90 minutah pa mora pasti pod 6,5 mmol / lit. . Praktično to pomeni dvoje: ali da prilagodite inzulin do te mere, da sladkor ne niha (povečate dozo in hkrati aplicirate inzulin še malo prej, 20 minut pred jedjo) - ali da prilagodite prehrano. Sladkor povišujejo večinoma le škrobne jedi (kruh, krompir, makaroni, sadje, kosmiči itd.) in če te jedi znižamo, sladkor ne niha. Tako za zajtrk namesto kruha pojemo le sadje in skuto, zvečer jemo le zelenjavo, orehe, sir, jajca ipd. in tako naprej. Če zjutraj pojeste nekaj koščkov sira, kuhano jajce, papriko, paradižnik in še kaj mesnega (tune iz konzerve, na primer), bo sladkor stal - samo če ne bo nič kruha ali kaj podobnega zraven. Tudi vse "zmiksane" stvari = smutiji seveda povišajo sladkor ali vsaj zahtevajo zelo visoko inzulinsko dozo.

Testirajte še različne hrane in bo v redu. Damjan

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.