Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali je je 9 mmol/l že diabetes?

17.11.2011

Avtor vprašanja: Avuštin

Spoštovani! Pred tremi leti sem bil pri zdravniku zaradi poškodbe prsta . Napravil mi je test krvi. vse je bilo v redu razen sladkorja, ki se je dvignil na 16 mmol/l. Zdravnik mi je svetoval dieto. po treh mesecih diete sem znižal sladkor na 6 do 7. shujšal sem za cca 14 kg. To je bilo 78 kg in izgledal sem zelo suh. Po treh letih sem pridobil približno 5 do 7 kg sladkor mi je narastel od 7 do 10 zjutraj na tešče. Vsako jutro si merim sladkor , se stehtam in izmerim krvni pritisk. Krvni pritisk imam približno povprečno 120/75/58 utripa. Star sem 60 let. Moram pa povedati, da se kar precej rekreiram in to z hojo v hribe. Letos v maju sem po Španiji prehodil Camino 800 km, moram reči. da imam letos cca 2500 km v nogah. Pred kratkim sem obiskal osebnega zdravnika in mu povedal v kakšni situaciji sem koliko je moj sladkor v krvi in da pogosteje hodim na uriniranje. Dejal mi je, da naj kar še naprej tako nadeljujem, da sladkor 9 ni še pravi diabetes, če bom na tabletah začne slinovka odmirat in mi to zaenkrat odsvetuje. Kaj mi vi priporočate?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Odgovor strokovnjaka

Po vrsti: pred leti so vam ugotovili povišam krvni sladkor. Ob tem ste idelano shujšali, saj že 3 do 4% telesne teže bistveno vpliva na povišan krvni pritisk, sladkor in splošno dobro počutje. Če ste se zredili nazaj, je normalno ob teži porastla vrednost krvnega sladkorja. Zato poskusite ponovno uravnotežiti vašo težo. Rekreacija naredi temu samo še dodatno korist in tu ni potrebno kaj spreminjati.

Glede krvnega sladkorja pa je več težav: če želimo lepo urejenost, naj bo krvni sladkor pred jedjo 5 do 7 mmol / lit – po jedi pa 7 do 8 mmol / lit. Če to dosežemo brez tablet, je odlično, čeprav pa moramo vedeti, da bomo tedaj morali paziti na vse minimalne prekrške, ki nam bodo v odsotnosti tablet hitro povišali krvni sladkor. Če jemljemo tablete, imamo več rezerve in nismo tako občutljivi na vsak napačem grižljaj. Zato v principu bolj priporočam uvedno tablet kot pa res strogo dieto, ki je marsikdo ne zdrži. Vedeti pa moramo, da samo krvni sladkor na tešče ni dovolj: če želimo imeti kontrolo, lahko izmerimo sladkor na tešče, 1x tedensko. Bolj pomembno pa je, da izmerimo krvni sladkor 2 uri po jedi, ali popoldan ali zvečer, tudi vsaj 1x tedensko. Ob tem, da bi trebušna slinavka odmirala zaradi tablet, ni vredno izgubljati besed: seveda bi premočne tablete (iz grupe sulfonil sečnin) res silile trebušno slinavko, da naredi več inzulina. A ker običajno začnemo z blažjimi tabletami, to v praksi ni res in ne povzroči dodatne škode. Največjo škodo tako ali tako naredi sladkor sam in ne zniževati ga bi bilo nespametno. Saj tudi noben šofer ne vpraša, kako škodljivo je za gume in zavorne diske, če zavira - kar sam pretehta plus (prepreči nesrečo) in minus (povzroči stroške) in se pravilno odloči.

Predlagam, da se z domačim zdravnikom zato odločite za blažja zdravila, bolj preventivna, na primer metformin ali / in sitagliptin in bo življenje veliko lažje, kvalitetno in dolgo.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.