Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
12.01.2016
Avtor vprašanja: | Maja R. |
Ker imam moteno toleranco za glukozo (dedno, SB imata tako oče kot stari oče), so mi že v začetku nosečnosti (prva nosečnost) izmerili sladkor v krvi na tešče, ki je bil 5.5.
Od takrat naprej sem na dieti in trenutno v 28. tednu nosečnosti. Do sedaj mi je z dieto in gibanje uspelo obdržati vrednosti KS v mejah normale. V zadnjih dveh tednih pa opažam, da imam občasno povišan KS na t ešče (4. januarja 5.6, danes 5.8, ostale dni okoli 5 ali pod 5). Po obrakih so vrednosti (z zelo redkimi izjemami) pod 6.6.
Zanima me, ali bi morala prej na kontrolo k svojemu diabetologu (imam jo 3. februarja) ali naj počakam. Ali je to občasno povečanje KS na tešče še OK, ali bi me moralo skrbeti in bi se morala obrniti na svojega diabetologa - ali že obstaja potreba po uvedbi inzulina? Vem, da je ravno v zadnji tretjini nosečnosti potreba po inzulinu največja. Torej, vaše mnenje me zanima, kolikokrat naj bo ta vrednost KS na tešče povišana, da naj skrbim in se pred kontrolo obrnem na svojega diabetologa?
Teža mi tekom nosečnosti narašča lepo - od začetka nosečnosti sem pridobila 7 kg.
Odgovor diabetologa:
Vrednost na tešče je res zelo mejna in morda bi se jo lahko vsaj malo znižalo z dieto: zvečer poskusite uživati bolj zelenjavo in beljakovine, ne pa škrobnih jedi (kruh ali sadje), ker ta živila lahko motijo vrednosti in povišujejo sladkor na tešče. Pred uvedbo inzulina je koristno poznati tudi oceno ginekologa, če otrok slučajno prehitro raste in je prevelik. V tem primeru bi se odločil za inzulin, v nasprotnem primeru pa bi odlašal. Podobno je s skoki sladkorja po jedi: če so po eni uri do 7 in po 1,5 ure do 6,5, so te vrednosti komaj zadovoljive pred koncem nosečnosti. Če so višje, bi si vsaj za nekatere jedi bilo smiselno dati inzulin. Predlagam, da predčasno obiščete oba, ginekologa in diabetologa in se skupaj odločite. Inzulinska terapija je res moteča, a če bi tri mesece preživeli v strahu pred zapleti, je vredna te cene.
Damjan