Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kaj uporabiti za peko peciva?

15.12.2015

Pozdravljeni, zanima me kaj bi smeli uporabiti v tortah za diabetike (katera živila) oz. kaj ne bi smeli? Zanima me tudi če vi veste za kakšen "recept"? Povpraševanje po takšnih tortah je vedno večje, zato bi radi tudi mnenje strokovanjaka.

Odgovor diabetologa

Pri diabetikih načelno lahko uporabite vsa živila, vendar ne priporočamo enostavnih (čistih) sladkorjev, ker je prehod sladkorja v kri iz take hrane prehitra, da bi jo lahko obvladali z zdravili. Kot do sedaj priporočam pirino, ajdovo, rženo ali druge moke z nižjim glikemičnim indeksom, minimalno uporabo sladil, več naravnih živil (sladek je tudi korenček ali kostanj na primer), uporabo manjše količine medu in podobno. Receptov je veliko, poleg knjig Kuharic že kar pri reviji Dita

(www.diabetes.si) je zanimiva tudi knjiga dr. Kančeve ("jazindiabetes"), ki je izšla pred kratkim. Kar malo poiščite in ne bo veliko dela.


 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.