Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
15.12.2015
Pozdravljeni, zanima me kaj bi smeli uporabiti v tortah za diabetike (katera živila) oz. kaj ne bi smeli? Zanima me tudi če vi veste za kakšen "recept"? Povpraševanje po takšnih tortah je vedno večje, zato bi radi tudi mnenje strokovanjaka.
Odgovor diabetologa
Pri diabetikih načelno lahko uporabite vsa živila, vendar ne priporočamo enostavnih (čistih) sladkorjev, ker je prehod sladkorja v kri iz take hrane prehitra, da bi jo lahko obvladali z zdravili. Kot do sedaj priporočam pirino, ajdovo, rženo ali druge moke z nižjim glikemičnim indeksom, minimalno uporabo sladil, več naravnih živil (sladek je tudi korenček ali kostanj na primer), uporabo manjše količine medu in podobno. Receptov je veliko, poleg knjig Kuharic že kar pri reviji Dita
(www.diabetes.si) je zanimiva tudi knjiga dr. Kančeve ("jazindiabetes"), ki je izšla pred kratkim. Kar malo poiščite in ne bo veliko dela.