Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali so naravna sladila dovoljena?

17.11.2011

Avtor vprašanja: Tjaša Ž.

Pozdravljeni!

Moji 3 letni nečakinji so letos diagnosticirali sladkorno bolezen in sedaj se navaja na življenje z inzulinsko črpalko in popolnoma spremenjene življenjske navade. Ker se bliža veseli december, me zanima, če so naravna sladila, agavin sirup, javorjev sirup, melasa ..., res primerni za sladkanje polnozrnatih slaščic ali temu ni tako? Mnenja laikov na različnih forumih so si različna, zato sprašujem vas kot strokovnjaka. Sicer uporabljamo tudi stevio, vendar me zanimajo tudi druge alternative.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in želim lep dan.

Odgovor strokovnjaka

Uporaba sladil je vedno nekoliko sporna iz dveh razlogov: prvi je ta, da vedno pri vsakem najdemo kakšne omejitvene dejavnike (da nekaj zmanjšajo in nekaj povečajo – ni samo enega učinka). Primer: fruktoza se lahko uporabi namesto glukoze, manj poviša krvni sladkor ob uporabi, a je žal toliko hranilna, da se zaradi bogatega živila poviša vrednost trigliceridov. Podobno vidimo pluse in minuse pri vseh sladilih. Pri umetnih smo omejeni s količino (na primer 6 tbl. saharina ali 10 tbl. ciklamata (Natrena) na dan se priporoča, več ne)). Pri naravnih sladilih pa velja samo to, da jih moramo prištevati med kalorije, naj pa vseeno ne bi presegli 10% vseh zaužitih kalorij v tistem dnevu. Tako lahko mirno uprabljate sladila, kar se tiče škodljivosti. Bolj problem pa je, da če navadite otroka na sladek okus, nikoli več tega ne morete izravnati. Po tej strani pa uporaba vseh sladil ni več tako priporočljiva, ker če pridobimo določene navade, jih bomo tudi obdržali. Zato raje previdno in po malem (vsega).

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.