Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Zakaj Lantus ne deluje?

14.11.2011

Avtor vprašanja: Jerše M.

Lantus ne deluje

Zakaj mi inzulin Lantus ne deluje več, medtem ko mi Actrapid deluje ustrezno. Po Lantusu zvečer 24 enot je zjutraj krvni slakor samo za eno ali 2 enoti nižji. Krvni sladkor imam recimo  zvečer 2 uri po večerji 9,8 mmol/L, vbrizgam 24 enot Lantusa. Jutranji krvni sladkor je 8,8 mmol/L. Vbrizgam 10 E Actrapida .

Prosim za odgovor.

Marjan J.

Odgovor strokovnjaka

Inzulin v 99% normalno deluje, čeprav je seveda možnost, da je prestar, da je v hladilniku zmrzni, ali pa imamo nekoliko zamašeno inzulinsko iglo in tako ni bil v celoti pravilno doziran. Tudi je težko reči, da nekdo nima metabolnega sindroma , če ga ne bi imeli, tudi ne bi bilo težav s krvnim sladkorjem. Verjetno ste bolj mislili na to, da nimate drugih težav (povišanega krvnega pritiska, povečane teže itd.)

Ampak vrnimo se na delovanje inzulina: sam bi preveril tri možnosti .

Prva, da je šlo za drugačno fizično aktivnost. Če smo bili popoldne zelo aktivni (vsaj sprehod 1 do 2 uri), potem bo ta učinek vplival še na krvni sladkor 5 do 6 ur in bo seveda učinek večernega inzulina toliko večji. Ko smo bolj pri miru, bolj pod stresom in še kaj, učinek izzveni in na videz se krvni sladkor poveča. Torej bi spet morali biti vsaj 3 krat tedensko aktivni in videti  ali se kaj spremeni.

Drugič: včasih se spremeni prehrana. Kolikor izbiramo bolj beljakovinsko bogata, mesna in tudi bolj mastna živila ob večerji, bo krvni sladkor  porastel veliko kasneje in bo motil naša predvidevanja in napovedi, kakšen naj bo zjutraj. Seveda bo imelo podoben vpliv, če se je povečala sama večerja (čeprav se dodaja Actrapid) – KS je hitro zjutraj višji.

Tretjič: KS niha tudi sezonsko (spomladi in jeseni drugače kot poleti in pozimi), kar vidimo tudi pri drugih obolenjih, na primer gastritisih (želodčnih težavah). Zakaj imajo sezonski karakter tudi bolezni, je težko reči, verjetno pa je to povezano sz plivi iz okolja (kot alergije). Poleg sezonskega nihanja pa seveda veliko vpliva nihanje teže. Inzulin se dozira na kilogram telesne teže na in že sprememba teže za 3 do 4% se pozna toliko, da moramo popraviti inzulinsko dozo.

Kot zaključek pa naj dodam, da te spremembe niso nič tragičnega. Inzulinsko dozo tako ali tako večkrat letno prilagodimo, da je krvni sladkor normalen. Tako damo dajemo na primer 3 dni 26 E, pa 3 dni 28 E in postopno vidimo, koliko je potrebno, da je krvni sladkor  normalen. Inzulin vedno »prime«, a je kot zavore v avtu: včasih zaviramo bolj, včasih manj, kar je odvisno tako od nas samih (hitrosti) kot od vplivov iz okolja (npr. vremena).

Lep pozdrav ! Damjan Justinek

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.