Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kmalu po zajtrku mi pade sladkor

24.08.2015

Avtor vprašanja: Andreja L.

Zanima me ali je možno da mi pade sladkor v krvi, saj se, ko sem lačna (že dve uri po zajtrku), pričnem tresti, sem omotična, zmedena in slabo se počutim? Ali je to to in kaj naj jem da mi to počutje izgine? Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav. 

Odgovor diabetologa:

Za padec sladkorja 2 uri po jedi ni potrebno biti sladkorni bolnik: gre za reaktivne hipoglikemije, ki jih povzroči oseba, ki je čiste ogljikove hidrate: pomeni samo kruh, krispije, pecivo itd. Taka hrana se zadrži v želodcu le 30 minut, v krvi pa največ 3 ure, nato nivo sladkorja naglo pade, kar občutimo kot tresavica in neke vrste hipoglikemijo. edina preventiva so mešani obroki, ko z dodatkom ali nekaj zelenjave, ali malo maščob ali beljakovin spremenimo hitrost sproščanja in celotne presnove. Pri mešanih obrokih smo tudi dlje siti: zato ob jedi dodamo sir, k sadju skuto ali vsaj jogurt (navaden), kakšno jace, nekaj kapelj maščobe (npr. olivno olje) in podobno. Včasih je smešno: če nekdo poje le kruh in čaj, bo čutil slabost, če nič, pa se nič ne sproži, tudi padec sladkorja ne.
Damjan

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.