Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Kam se še lahko zbodem?

11.08.2015

Avtor vprašanja: Damijana B.

Diabetik sem že dobrih 30 let, stara pa sem 53 let. Zadnjih 6 let uporabljam insulinsko črpalko. Že od vsega začetka sem zelo stroga sama do sebe in zelo natančno vodim samokontrolo. Prav zaradi tega se vsak dan vsaj 6x zbodem v prst. Le-te sicer skrbno menjavam, prav tako tudi mesta vbodov, vendar so se mi kljub temu pojavile težave. Prstne blazinice so se mi kljub redni menjavi lancet in razkuževanju, začele vnemati. Blazinice me zelo bolijo, so rdeče ali pa se celo naredi mehur. Zanima me, če je to od pogostega zbadanja? Prosim pa vas tudi za nasvet, kam se še lahko zbodem, da dobim lepo kapljico krvi, ki jo potrebuje za kontrolo sladkorja, da bi morda moje prstne blazinice malo pozdravila. Hvala za odgovor in lep pozdrav! 

Odgovor diabetologa:

Odgovor Vam ne bo čisto všeč: po statistiki namreč je najbolj učinkovita samokontrola 4x do 5x dnevno, če pa je bolj številčna, pa je izkoristek posamezne meritve slabši. Pomeni, da če si nekdo mora izmeriti večkrat, nima toliko osebnega jedilnika in svojega »kataloga«, koliko kaj velja, da si mora stalno ponavljati meritve. Na primer, če nekdo je zajtrk, bo večinoma vedno pojedel enako (ali košček ali dva kosa kruha ali kaj drugega) in bo vedno potreboval enako inzulina za razgradnjo tistega »svojega« zajtrka. Če ima nekdo rad sladoled, bo vedno izbral en okus in enega izdelovalca in isto število kepic, tako da bo vedno potreboval približno enako inzulina za »svoj« sladoled. Enako je za druge jedi in če si naredimo nek osebni katalog, navadno ni potrebno meriti toliko pred jedjo, kot bolj po jedi, ko naredimo tudi korekcijo, če je kaj potrebno. Tako že odpade kakšna meritev na dan. Seveda bi lahko rekli, da sladkor ni vedno enak, a sladkor niha pogosteje zaradi priprave hrane kot nepravilne doze inzulina. Če bo hrana prekuhana, bo višji. Če uporabimo pšenično moko namesto ajdove ali pirine, bo malo višji (ob enakem inzulinu, izračunanem po wizardu in količini OHA). Če izberemo neustrezno kombinacijo (npr. kompot in štrukelj namesto fižolova solata in potem štrukelj), bo ob istem izračunu inzulina drugačen sladkor. Potem je tu še počutje, pa živci itd. in tudi če si vedno merimo, ne bomo 100% uspeli. Druga težava je mesto vboda v prst: od nekdaj učimo, da je treba zbadati ob strani v višini korena nohta in NE na blazinice: kapljice krvi so lepše, manj stiskamo prst in tudi manj boleče mesto je to. Tretja težava pa je, da bi bilo mnogo lažje, če bi imeli enega od 24 – urnih merilcev (ne vem, katero črpalko uporabljate, a tako Medtronic kot DexCom sta v redu): pri nas je bil problem pianistka, kjer sploh ni zaželjeno, da bi »mučila« prste in se je CGMS sistem dobro izkazal. Na Vašem mestu bi izbral vse troje: spremenil bi mesta zbadanja, »sistemiziral« prehrano in poskusil pridobiti senzor. Skupni učinek bi bil odličen. Kot opombo pa naj dodam še primer: če na primer pojeste rižoto ali ričet, Vam bo wizard pokazal enako inzulina ob isti količini na krožniku (obeh živil). Sladkor bo odvisen od kuharja: če v ričet date več zelenjave, bo sladkor nižji kot po rižoti, če ga bolj razkuhate, bo na koncu višji kot po rižoti, seveda ob istem inzulinu, merjeno obakrat na primer eno uro po zaužiti jedi. To ve tudi črpalka, zato vsi poznamo »easy« bolus, to je bolus, kjer določimo inzulin samo na principu pogleda na jed, ne da bi prej izmerili sladkor, tehtali ali kaj podobnega. A po statistiki skoraj ni razlike: ali smo izmerili sladkor, upoštevali korekcijo, dali inzulin in potem po potrebi preverili in korigirali, ali pa smo dali na »easy«: upoštevali smo zadnji sladkor, ki se ga (danes) spomnimo, upoštevali predviden inzulin za tako (našo) jed, pojedli – potem pa po uri ali dveh (na primer ko pridemo domov) preverili sladkor in po potrebi popravili z bistveno manj dela.

Lahko se kaj slišimo in poveste, kaj ste lahko rešili in kaj je še težava. Tel. 051 399 528, ali kar v bolnišnici Celje, če hodite kdaj mimo.

Lep pozdrav ! Damjan Justinek

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.