Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Krvni sladkor na tešče je bil 28 mmol/l, kako naprej, morebitne posledice?

08.11.2011

Avtor vprašanja: Sabina Š.J.

Pri možu je zdravnica kontrolirala krvni sladkor januarja in je bil 5,4 mmol/l. Mož je star 38 let, jemlje tablete za hipertenzijo, zaradi nesreče pred 18 leti ima samo eno ledvico in amputirani obe nogi pod kolenom, pred tremi leti je imel akutno psihozo, terapijo je jemal 6 mesecev ,potem je letos do avgusta bil v redu, takrat ga je začela mučiti nespečnost in stres v službi. Začne jemati Zyprexo najmanjšo dozo. Stanje se takoj izboljša in po enem mesecu terapije jih ne želi več jemati. V službi doživlja velik stres in prav tako se bo naša družina povečala za novega člana. V obdobju dveh let se je zredil za dobrih 10 kg. Vedno, že prej, se zelo poti. Sedaj nekje 10 dni nazaj je veliko pil in hodil na vodo, začel je tožiti, da megleno vidi. Zjutraj je šel k zdravniku, krvni sladkor na tešče je bil 28 mmol/L, v urinu metilketoni in proteini, povedal je, da nekje dva tedna ga na levi strani reber občasno tišči, peče. Hospitalizacija, inzulin intravenozno, meritve na 2 uri, vrednosti 24,17 mmol/l, nato dobi inzulin v trebuh in se odklopi. Prvi obrok, večerja, krvni sladkor 18mmol/l , priklopijo ga nazaj na intravenozno. V družini ima babičina sestra sladkorno tip 2, oče je umrl pri 57 letih za srčno kapjo, hipertenzijo imajo vsi moški v družini. Prosim, če mi lahko napišete kaj več, kako bi naj bil nadaljnji potek zdravljenja, kakšne posledice lahko ima na ledvico, srce. kaj priporočate, svetujete.

Hvala

Odgovor strokovnjaka

Zdravljenje vsakega zapleta bolezni je nujno: enako velja to za sladkorno bolezen. Gospod je gotovo bolj nagnjen k pojavu diabetesa, če je bolezen prisotna pri babici. Bolezen se namreč direktno ne deduje, pač pa se deduje nagnjenost k njej. Pri gospodu je več dejavnikov, ki BI lahko sprožili nastop diabetesa: najprej nesreča, potem povečanje telesne teže, nato spet stresi in sklenjen krog je tu. Očitno pa ima drugače blago obliko, če je imel lahko le dieto. Sedaj je gotovo nastopil nenaden zaplet: ali je zbolel za nečim drugim (na primer s pljučnico), ali pa prišlo do vnetja trebušne slinavke, v obeh primerih se krvni sladkor močno dvigne in je visok, dokler traja vnetje. Glede zdravljenja ni izbire: ob tako visokih vrednosti (visoko nad 12 mmol /lit) nobena druga terapija kot inzulin ne bo uspešna. Nuno mora prejemati inzulin in dobro bi bilo tudi, če bi poskusil izvajati terapijo sam (samokontrolo in dajanje inzulina). Potem se bo lažje odločil, ali bi še naprej vztrajal le s tabletami (glede na to, da je prej imel le dieto) ali bo raje nadaljeval z inzulinom, s katerim je več dela, a omogoči več svobode? Predlagam, da ima vsaj nekaj časa (nekaj mesecev) inzulin, potem pa se dokončno odloči, ko pozna obe terapiji. Posledice diabetesa so povezane z urejenostjo krvnega sladkorja: ko si kupiš avto, je lep in nič poškodovan. Ko se nekam zaletiš, ni več "nov". Enako je pri sladkornem bolniku: če je vesten in ima urejen krvni sladkor, težav in poznih zapletov (tudi za ledvice in srce) ni. Če pa bolnik ne skrbi za primerne vrednosti, pa je seveda drugače in čez 10 ali 20 let je že vse narobe. Življenje teče hitro in tudi 10 let ni tako zelo dolgo! Priporočilo: dokler ni vse čisto jasno (vzrok, zakaj je zbolel gospod in ali ima kakšno vnetje in katero) bi pri nas (Bolnišnica Topolšica) prejemal inzulinsko terapijo, potem bi se šele dokončno dogovorili!

Lep pozdrav! Damjan

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.