Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Nihanje inzulina

31.10.2011

Avtor vprašanja: Majda A.

Zanima me, kaj se dogaja z možem, ki je diabetik že 20 let, ima zdravila in injekcije levemir, zadnje čase pa mu sladkor zelo niha (pade pod 2,5), obnašati se začne čudno in deluje odsotno (ne ve, kaj se okoli dogaja). Ko mu dam kocko sladkorja, da mu sladkor naraste, potem počasi postane vredu. To se mu sedaj dogaja cca. 2 meseca vsaj 1x na teden, resnično nevem kaj naj naredim? Na kontrolah pravijo, da je vse ok, a vem da ni, kajti to se prej ni nikoli v 20 letih dogajalo.

Odgovor strokovnjaka

Poraba hormona inzulina se lahko spremeni. To se sicer dogaja redko, nekajkrat na leto. Običajno niha poraba inzulina le za cca. 20% navzgor (ob boljši hrani) ali navzdol (ob fizični aktivnosti). Vse drugo je redko in navadno pomeni bolezen. Je pa več možnosti še vedno: nekajkrat na leto se spremeni poraba zaradi našega počutja. To je enako, kot ljudje navajajo, da jih boli želodec samo spomladi in jeseni, pa ni prave logične razlage zato. Enako lahko tudi mi porabimo enkrat več, drugič manj inzulina. Druga, bolj nevarna možnost pa je, da bi bilo kaj narobe z ledvicami, ki skrbijo za presnovo inzulina in ga tudi odstranjujejo. Če se delovanje ledvic poslabša, se čas in učinek inzulina podaljša in hipe so blizu.

V takem primeru ne pomaga nič drugega, kot da vsak človek s sladkorno boleznijo na novo naredi profile v obdobjih brez hrane, kot v diabetični šoli, in na novo nastavi najboljšo dozo Levemirja. Seveda pa še naprej upošteva, da mora ob fizični aktivnosti zmanjšati tudi tudi to novo dozo za 20%, da mora znižati dozo, če je shujšal in da mora pogosto prilagoditi tudi boluse ob jedi. Zmanjša se namreč vsa poraba oz. celodnevni vnos vseh inzulinov.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.