Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
07.04.2015
Avtor vprašanja: | Matjaž |
Po nakupu merilnika sladkorja v krvi, s katerim si po odkritju sladkorne bolezni pridno merim sladkor bi si želel meriti tudi maščobe v krvi. Zanima pa me, katere maščobe: trigliceride, celokupni holesterol, LDL, HDL je najbolj priporočljivo meriti? Štirih meritev krvnih maščob ne bi izvajal, odločil bi se za eno.
Odgovor diabetologa
Maščobe je težje meriti z merilnikom z dveh razlogov. Prvi je ta, da samo dva merilnika na našem trgu "znata" meriti holesterol, eden meri skupnega, eden pa LDL holesterol. Ne vem, katerega boste lahko dobili v lekarni in tudi kateri lističi so dražji, so pa precej dražji od lističev za sladkor. Drugi razlog je ta, da holesterol zelo malo niha in bi bilo smiselno meriti na daljša člasovna obdobja, na primer vsake tri tedne. Zato bolniki navadno ne merijo holesterola doma, ampak pri domačem zdravniku. Dovolj je že enkrat pozimi (ko so maščobe najvišje) in enkrat poleti (ko so najnižje). Za orientacijo je dovolj. Kot faktor tveganja za vse (ne le diabetike) vedno navajamo holesterol, konkretno LDL holesterol – ta je najslabši za žile.
Trigliceridi so odvisni od bogate hrane in se spreminjajo vsak dan. Če bi jedi 3 dni le prepečenec in čaj, bi padli na »nulo« in jih ne bi bilo treba zdraviti. Ob bogati hrani + družinski pogojenosti + kakšni jetrni okvari (steatoza ob večji teži) pa so lahko zelo visoki, nevarno je nad 10. A dolgoročno bolj pazimo na holesterol, lahko pa seveda jemljemo zdravila za obe komponenti (statin + fibrati), na voljo so celo tudi kombinirane tablete (Cholib na primer). Menim, da so meritve doma nepotreben strošek.
Lep pozdrav ! Damjan