Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Tudi brez inzulina sladkor v mejah normale

02.03.2015

Avtor vprašanja: Tina T.

Fant ima diabetes tipa 2. Odkrili so mu ga lani marca in ga takoj dali na inzulin (24 enot). Do danes mu je s pomočjo zdrave hrane uspelo enote znižati na 6 za vsak obrok 4 krat na dan. Pri diabetologu so rekli da ima občasno hipe, ki pa jih ne čuti. Zadnji teden si pred obroki ne daje več inzulina saj je zelel videti koliko mu naraste sladkor. Pred obroki na tešče in dve uri po obroku mu sladkor ni presegel 6,6 mmol/l. Zanima me ali je lahko kaj narobe ker nima inzulina, kljub sladkorju ki naj bi bil za diabetike idealen. Naj še povem da je bil na ultrazvoku, jetra in ledvica  so v redu edino vranica je malo povečana, kar pa naj bi bila posledica ciroze jeter saj abstinira. Sicer živi zdravo in tako se mu je zdravje popravilo nad pričakovanji.

Odgovor strokovnjaka:

Glede inzulinske terapije na začetku zdravljenja je enotno mnenje le, da je koristna, saj razbremenimo trebušno slinako in tudi če je nastala že okvara na trebušni slinavki (zaradi vnetja), bo manjša in z manj posledicami. Nismo pa enotni glede uporabe inzulina: v kolikor se stanje povsem popravi in sladkor ne niha iznad normale, navadno ohranimo le en inzulin. Če je bolj moteča vrednost na tešče, predlagam ohranitev dolgodelujočega inzulina (navadno zvečer, da je potem zjutraj sladkor normalen). Če pa ni problem ta, pa ohranimo vsaj občasno uporabo hitrega inzulina ob obrokih hrane, ker ima bolnik v tem primeru več svobode in lahko zaužije tudi bolj "problematične" jedi z več škrobnimi živili, če si v tem primeru da inzulin. V vsakem primeru spremljamo sladkor naprej, saj je lahko nastopila samo remisija in se bo sladkor ob stresu (npr.bolezni) ponovno povišal - tako ne moremo inzulina vreči stran z utemeljitvijo, da ga ne bomo nikoli več potrebovali.Nekje nekaj rezerve nič ne škodi.

 


 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.