Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Obremenilni test z glukozo zaradi nosečnosti

13.10.2014

Avtor vprašanja: Rajka Š.

Zaradi nosečnosti sem napotena na obremenilni test s 75 g sladkorja, vendar se bojim, da rezultat ne bo točen, saj si že nekaj let zavestno omejujem vnos sladkorja. Ali bi izvedela, če imam nosečniški diabetes, če bi namesto tega testa en teden štirikrat na dan - 90 min. po obroku - preverjala svoj krvni sladkor.

Odgovor strokovnjaka:

V nosečnosti lahko preverjate dve vrednosti: za diagnozo je merilo to, na kar ste napoteni. To je testiranje z dogovorjeno količino sladkorja in na test nič ne vpliva, če Vi sicer omejujete sladkor v prehrani ali ne. Rezultat bo čisto enak, res pa bo vrednost na tešče bolj točna, če ne boste preveč jedli zvečer. Tako za diagnozo motene tolerance za glukozo v nosečnosti potrebujete ta test. Drug ukrep pa je preventiven: nič ne škoduje, samo koristi, če si v nosečnosti preverjate sladkor po jedi, posebno če poznate kakšnega sladkornega bolnika med sorodniki, tudi daljnimi. Med nosečnostjo je vsekakor bolje, da sladkor sploh ne niha ali čim manj – kar boste vedeli, če boste merili sladkor ali 90 minut ali kar eno uro po jedi (vedno na enak način). Seveda pa morate upoštevati, da bo sladkor v krvi (glukoza) nihal po vseh škrobnih živilih (kruh, krompir, makaroni, sadje itd.) in ne le po »sladkorju«. Ta je namreč saharoza, mi pa uživamo še vrsto drugih enostavnih (maltoza, laktoza, fruktoza itd.) in sestavljenih sladkorjev (sorbitol na primer). Če boste pozorni na škrobna živila in hkrati tudi pozorni na primerno telesno težo (v nosečnosti), boste naredili za preventivo največ.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.