Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Sladila in sladkorna bolezen

05.05.2014

Avtor vprašanja: Igor G.

Sem na gornji meji s sladkorjem....enkrat celo 6,8 (malo pred operacijo)...povečal sem vnos vlaknin in zelenjave,opustil sem bel kruh (le 1/4kg na mesec). Sem pa ljubitelj sladic in "sladic". Zanima me kako naj uporabljam stevio (svežo-z vrta) in kokosov sladkor. Ali pa naj popolnoma opustim posladke (prirejene diabetikom)?

Odgovor strokovnjaka:

Sladice so enaka hrana kot druga živila, zato je pomembno, da jih vključite v druge obroke vsaj po kalorijah. To pomeni, da če pojeste sladico po kosilu, morate morda zmanjšati kakšen krompir ali drugo škrobno živilo, da ni viška kalorij in povečevanja telesne teže. Načeloma tako ni nič narobe, če nekaj izpustimo in potem pojemo tortico. Po mojih izkušnjah tako ali tako »štrudl« brez sladkorja skoraj ne dvigne sladkorja. Glede sladil pa niso priporočljiva v veliki količini nobena, tudi Stevia ne, ker jo že veliko zaužijemo v kupljenih živilih. A to ne pomeni, da je prepovedana – le to, da vsa sladila uživajte zmerno, »po pameti« in ne bo nič narobe. Tudi za med ali kokosov sladkor naj velja, da ga je le 10 % dnevnih kalorij v prehrani.

Damjan J.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.