Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
08.04.2014
Avtor vprašanja: | Katja R. |
Zanima me, če so pri merjenju sladkorja po obroku, ki naj bi si ga merili po 90 minutah od začetka hranjenja, dovoljena odstopanja minut (+/-), ali si moramo meriti točno po 90. minutah? Si lahko merimo prej ali kasneje?
Pijem magnezij, kjer v navodilih piše 'Primeren za diabetike (0,17BE)'. Zanima me, kaj pomeni 0,17 BE.
Odgovor strokovnjaka:
Večkrat se prepiramo glede časa meritev: razlika je v tem, kaj želimo. Če želimo diagnozo in potrditev diabetesa, bi morali izmeriti pred jedjo, pol ure jemo, nato 90 minut PO jedi ali 2 uri od prve meritve. A to je za postavitev diagnoze. V praksi za primerjavo med živili ne potrebujemo 2 uri. Če želimo primerjati, kaj dvigne sladkor bolj – dve hruški ali dve pomaranči, ni treba čakati 2 uri. Izmerimo že po eni uri in primerjamo oba vrha. Enako delamo pri nosečnicah, ker je to točneje. Za nekatere jedi je potreben še krajši čas (da sladkor doseže vrh), na primer musliji ali kruh in mleko ali sokovi: lahko izmerimo že po pol ure in vidimo, kako vpliva hrana na dvig. Glede oznake BE gre za nemško oznako, enoto kruha (= Brot Einheit), ker v nemško govorečih deželah še vedno veliko jedi primerjajo s kosom kruha – za mnoge je to lažje kot tehtanje. 0,17 kosa kruha je bolj otipljivo.
Damjan