Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
04.03.2014
V zadnjem času je na tržišču težko najti kruh brez dodanega ječmenovega slada. Ker vem, da je slad sladilo, v glavnem škrob, me zanima ali so ti kruhi primerni za diabetike? Nikjer nisem zasledil, koliko je ječmenovega slada v recepturi za izdelavo kruha....
Spoštovani,
dodajam še odgovor glede ječmenovega sladu. Gre za barvilo, ki ga v pekarstvu dodajajo polnozrnatim in rženim vrstam kruha, pridobijo pa ga s praženjem ječmena, ki je že začel kaliti, kar mu da sladkobo. Gre torej za naravno barvilo, ki pa ne doseže več kot 1% celotne krušne mase in je že s tega vidika zanemarljiv, kar se tiče obremenilnega vpliva na krvni sladkor.
Tudi sama sestava ječemenovega sladu, v katerem je le malo nezaželene saharoze, ga uvršča med glikemično neobremenjujoča sladila. Veliko bolj kot dodatek ječmenovega sladu v kruhu, mora bolnike s sladkorno boleznijo skrbeti škrob, ki ga vsebuje moka in je na prvem mestu nezaželenih sestavin v diabetični prehrani, kajti zelo hitro in visoko dvigne krvni sladkor. Če je vaš krvni sladkor normalen, lahko zjutraj pojeste "diabetično porcijo" kruha, to sta 2 rezini po 30 g, z zelenjavo, sirom in mesnimi izdelki, kar vse bo upočasnilo dvig glukoze. Če pa imate težave z visokim krvnim sladkorjem, se kruha nekaj dni izogibate, da boste lažje uredili glikemijo.
Darja Lovšin