Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Fižol in ajdova moka

11.10.2011

Avtor vprašanja: Mirjam

Ali diabetik lahko je fižol in živila iz ajdove moke?

Odgovor strokovnjaka

Diabetik seveda lahko je fižol in ajdo, zakaj bi je le ne mogel ? Fižol je zelo dobro sprejet, sladkor ne niha preveč, prednost pa ima stročji fižol z več balastni snovi. Ajda ima tudi prednosti pred žiti in žitno moko. Ajda je plevel, ki so ga k nam zanesli Mongoli v 17. stoletju, zelo je priljubljena tudi v Rusiji (očitno je vseslovansko živilo). Včasih je ajda veljala za prestiž, posebno ajdov kruh. Danes jo še vedno enako priporočamo, ker je kruh iz ajde enako kot ržen kruh zelo primeren za sladkorne bolnike, enako dobra, beri koristna je tudi ajdova kaša in druge jedi (ne le žganci).

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.