Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
21.10.2013
Avtor vprašanja: | Viktor Z. |
Letos so mi postavili diagnozo sladkorno bolezen tipa 2. Zaenkrat jo uspešno obvladujem z dieto, oziroma spremembo prehranjevalnih navad in fizično aktivnostjo. Največje težave imam s čokolado, zato me zanima, katero naj uživam, da mi ne bo preveč škodovala: temno z 85 % kakava s sladkorjem, diabetično z umetnimi sladili ali morda novo Dorina s 50% kakava in stevio? Hvala in lep pozdrav. Viktor
ODGOVOR STROKOVNJAKA:
S čokolado si ni treba delati skrbi. Problem ni v tipu čokolade, čeprav je res, da je bolje izbrati temno ali tisto s stevio, pomembna je samo količina. Če pojeste 2 koščka navadne ali diabetične čokolade, bo v redu in vam nič ne bosta škodovali, nobena. Če pa pojeste vso naenkrat, pa je tudi precej vseeno, katero ste pojedli, ker bosta obe prevelik zalogaj. To spominja bolj na tisti film »Ubij me nežno«, ker bi vas sladkarije v veliki količini (katerekoli) na lep način spravile …
Včasih je veljalo, da lahko diabetik zaužije 10 % dnevnih kalorij v obliki slaščic, medu in podobnih dobrot. Nič ne bo narobe, če se starih pravil še kar držimo naprej.