Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Očetu popušča srce

Avtor vprašanja: Dominika

Zanima me za očeta, star je 77 let, ima srčno popuščanje, imel je že tudi poseg odmašitve žil in ima sladkorno bolezen tipa 2. Njegova povprečna vrednost Hba1c je 8,5 % in je ne more znižati. Jemlje zdravila Glucotrol 10 mg za diabetes in več drugih za srce. Prosim kaj svetujete? K diabetologu ne hodi, pač pa k splošnemu zdravniku in kardiologu.

Dominika

Odgovor strokovnjaka

Sladkorno bolezen lahko vodimo na več načinov. Vsi diabetiki morajo imeti ustrezno dieto, veliko pa se jih zdravi tudi s tabletami in hormonom inzulinom. Kadarkoli gre kaj narobe, se moramo vrniti na začetno točko in na novo zastaviti pot, saj popravki, ki jih delamo mimogrede, redko pomagajo. Med zdravili ste navedli Glucotrol. Zdravilo iz vrst sulfonilsečnin se navadno dobro prenaša in je tudi učinkovito v odmerku od 5 do 20 mg dnevno. To zdravilo lahko oče uporablja še naprej, vendar bi bilo smiselno dodati zdravilo metformin (Glucophage, Siofor, Aglurab, Gluformin). Vendar zdravila navadno niso rešitev. Če bo oče premalo aktiven in bo vzel dovolj tablet, bo krvni sladkor ustrezen, on pa se bo zredil. Zato urejevanje bolezni brez diete ne gre. Tukaj pa je treba opozoriti na škrobna živila. Kolikor ima bolnik zjutraj previsok sladkor, gre najpogosteje za neustrezno dieto zvečer, ki vsebuje kruh ali sadje, kar že v malih količinah poviša sladkor vse do jutra. Preverite krvni sladkor zvečer pred spanjem, da boste videli gibanje preko noči in izključili večerjo kot krivca. Ob zviševanju sladkorja kljub tabletam je potrebno razmisliti o uvedbi inzulina vsaj zvečer, enako pa bi na inzulin pomislili na primer, v času infarkta ali hujšega vnetja, ob čemer bi tablete ne bile zadostne za korekcijo in normalizacijo sladkorja.

Kot tolažbo lahko dodam, da so starejši ljudje nekako bolj »odporni« na višje vrednosti HbA1c. To seveda ne pomeni potuho strogi dieti, vendar pričakujemo manj zapletov kot pri mlajših, tudi če je vrednost HbA1c le približno urejena se pravi okrog 7 %.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.