Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ali imam prediabetes?

Avtor vprašanja: Branka

Na vas se obračam z vprašanjem v zvezi s povišanim krvnim sladkorjem, ki so mi ga ugotovili pred enim tednom. Stara sem 44 let, pri višini 165 cm tehtam 74 kilogramov, imam sedeče delo, vendar se veliko gibljem, sprehajam s psom, kolesarim, 2 do 3 krat tedensko zjutraj telovadim zardi bolečin v križu itd. Pri meritvah krvnega sladkorja so mi namerili 7,7 milimolov krvnega sladkorja. Večkrat sem si že merila krvni sladkor, nikoli ni bil čez 7 milimolov, med 6 in 7 milimoli pa je že bil. Oče je diabetik in bojim se, da sem tudi jaz ogrožena. Kaj mi svetujete?

Branka

Odgovor strokovnjaka

Ob podatku, da je vaš oče sladkorni bolnik boste vedno bolj prisiljeni skrbeti za pravilno zdravo prehrano in pravilno težo kot ostali ljudje, ki diabetesa nimajo v družni, ne glede na to, če bo vaš izmerjeni krvni sladkor povsem normalen. Prvotno smo sladkorno bolezen delili le na tip 1. in 2. Nato smo ugotovili, da to ne zadošča, ker je vzrokov za nastanek povišanega krvnega sladkorja veliko in obstajajo tudi vmesna stanja, ki jih označujemo kot prediabetes ali latentni diabetes.

Tudi ta delitev se je pokazala kot zapletena in ni povsem ustrezna. Tako smo obdržali izraza »motena toleranca za glukozo« in »glikemija na tešče«. Prvi označuje stanje, ko je krvni sladkor na tešče normalen, a po obremenitvi s škrobnimi živili (preveč) niha. Drugi izraz bi uporabil za vaše stanje, ko gre za višji krvni sladkor na tešče, nihanja pa so »normalna«. Ne glede na trenutno izmerjeno vrednost (v primeru reaktivne hipoglikemije po bogatem obroku je krvni sladkor celo neobičajno nizek) je potrebna previdnost. Skoraj vedno gre za začetek presnovnega sindroma s slabšim odgovorom na hormon inzulin, ki ga proizvaja trebušna slinavka, kar spet skoraj vedno vodi v neko obliko neurejenega krvnega sladkorja. Tako lahko rečemo, da ima tak bolnik, ki še ni bolnik, »prediabetes« in mu svetujemo ustrezno ukrepanje. To pomeni, da mora zdravo živeti z dovolj gibanja vsaj trikrat tedensko, uvajanje zdrave prehrane zanj in za ostale družinske člane in rednejša skrb za kontrolo maščob, krvnega pritiska in krvnega sladkorja, kot pri drugih ljudeh. Svetujem kontrole praviloma dvakrat letno. Kadar ima kdo možnost meritve z glukometrom, je priporočena tudi kontrola krvnega sladkorja dve uri po obroku. Osebno v takem primeru bolj priporočam blago diabetično dieto, ker se je jo preventivno lažje držimo vsaj v minimalnem obsegu.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.