Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Ko sem lačna, sem slabotna

Avtor vprašanja: Saša

Nisem diabetik, vendar imam vprašanje. Kadar sem lačna, postanem slabotna, razdražljiva, zmedena ali pa se kar tresem. Zanima me, kaj je vzrok temu in kako to zdraviti? Upam, da je to samo večja lakota, me pa vseeno skrbi, ker vem, da imajo diabetiki pogosto nizke sladkorje, ampak to je zaradi zdravil. Za informacijo naj povem, da ima moja mama diabetes.

Saša iz Ljubljane

Odgovor strokovnjaka

Take težave so navadno povezane s našo postavo. Res jih včasih imamo tudi za sum, da se lahko čez leta razvije sladkorna bolezen, vendar praviloma pri ljudeh, ki imajo sorodnike sladkorne bolnike. Ob razdražljivosti (kot »reaktivna hipoglikemija«) gre za nizko rezervo zalog v telesu (konkretno glikogena v jetrih) in za mejno ali povišano rezistenco na hormon inzulin (pri prekomerni teži). V obeh primerih pomaga preprosta sladkorna dieta, kar pomeni zdrava prehrana z dovolj vlakninami in manj s škrobom bogatih jedi. V prvem primeru, pri astenikih, so navadno zaloge hraniv manjše, navadno jedo več obrokov dnevno in si tako sami poiščejo rešitev – tako za navadno življenje kot tudi šport. Druge rešitve ni, navadno predlagamo tudi zvečer še malico pred spanjem (običajno pri otrocih). V primeru številka 2, ob prekomerni teži, pa se take težave sprožijo navadno samo po zaužitju škrobnih enostavnih živil (npr. zajtrk kava + kruh, ali mleko + musli pripravki). V tem primeru pa se hormon inzulin izloči normalno, pogosto celo preveč intenzivno in približno po 2 do 3 urah sproži hiter in močan padec sladkorja v krvi. Tudi v tem primeru pomaga dieta, namreč vsaj polovica jedi naj bo zaužita v obliki vlaknin (npr. kruh in paprika, ali kruh + namaz + paradižnik) – tako skupni glikemični indeks pade, hrana se bolj normalno presnavlja, počasi gre v kri in tudi nivo KS pade počasi. Težav tako ni. Dodatno izboljša stanje tudi fizična aktivnost in tako smo spet pri navadnih navodilih za navadno zdravo življenje in prehrano.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.