Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Simon in športi

Avtor vprašanja: Simon

Imam povečan sladkor (6,7)in me zanima s katerimi športi se moram ukvarjati, da bom znižal sladkor v krvi in predvsem me zanima, če lahko kolesarim?

Odgovor strokovnjaka

Športi, pravilna športna dejavnost in pravilno vodenje sladkorne bolezni med športom je postala velika znanost. Ne zato, ker bi bilo tako zapleteno, pač pa zato, ker skušamo posredovati čim bolj točna navodila. Zadnja knjiga, ki je izšla (zelo uporabna), je »Diabetic Atlet«, sicer v tujem jeziku. Vendar menim, da ni potrebno tako zapletati, zato bi odgovoril takole: načelno se sladkorni bolnik lahko ukvarja z vsemi športi, seveda tudi s kolesarjenjem. Načeloma zato, ker obstaja izjema in to je potapljaški šport, ki je za bolnike tipa I. lahko zahteven podvig. Običajno pa je tako, da svetujemo zmerne aktivnosti, ko je na primer hitrejši sprehod, lahko tudi kolesarjenje. Opozoriti moram samo na to, da je učinek gibanja daljši, kot večina bolnikov predvideva. To pomeni, da morate biti pozorni tudi na KS 3 ali 4 ure ali celo do 12 ur po aktivnosti in to zaradi padca rezistence na inzulin po aktivnosti kot tudi nabiranja zalog sladkorjev v jetrih še dolgo (4 do 5 ur) po aktivnosti.

V splošnem to pomeni, da vidimo, da učinek aktivnosti bolnika preseneti: najprej zato, ker je lahko prve pol ure aktivnosti sladkor celo višji, zaradi učinka drugih hormonov (adrenalina in kortizola) na stres ob naporu. Potem zato, ker morajo bolniki praviloma uživati hrano med aktivnostjo: če greste kolesarit, boste morali vsako uro pojesti »Frutabelo« ali kaj podobnega, da dobite novo »gorivo« za aktivnost. Naslednje presenečenje čaka bolnika pol ure po koncu kolesarjenja, saj (če ne želi shujšati, ampak kot pravi športnik pridobivati na moči in masi) mora pojesti vsaj nekaj škrobnih živil. Prve pol ure je gotovo najprimernejši čas, da si povrne rezerve. Naslednje presenečenje pa je navadno ponoči: rekli smo, da se jetra obnavljajo (svoje zaloge glikogena) še vsaj 4 do 6 ur po aktivnosti. Sladkorni bolnik bo normalno večerjal, dal na primer normalno inzulin, še normalno spat – a če ne bo upošteval aktivnosti, se bo večerja razgradila do 24.00 ure, nato pa bo KS začel padati (učinek aktivnosti še traja) in proti jutru bo sledila hipa. Potem bo pa diabetes kriv za vse težave, namesto da bi priznal, da se je zaplaniral… Ko boste aktivno začeli kolesariti, je dobro, če Vas v začetku kdo spremlja, ker si potem lahko privoščite več: več testiranja, nižje krvne sladkorje, večji in daljši napor itd. Veliko veselja v športu želim!

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.