Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Prilagoditev inzulina po odpustu iz bolnišnice

Avtor vprašanja: Luka

Moj oče (70 let) je bil pred tednom dni odpuščen iz bolnišnice Topolšica, kjer so ga zadržali zaradi hude pljučnice. Preden so ga sprejeli, je med drugimi jemal tudi 3mg tablete Amaryl za sladkorno bolezen. V bolnišnici Topolšica so mu začeli dajati inzulin in mu ga tudi predpisali za nadaljnjo uporabo doma. Pojavili pa so se problemi, saj mu sladkor velikokrat pade na okoli 3 ali celo 2,5. V bolnišnici so mu predpisali odmerek zjutraj 20 enot in zvečer 4 enote inzulina. Zjutraj si je tako na 5,4 sladkorja v krvi vbrizgal 20 enot inzulina. Ob 12. uri se je slabo počutil, zato si je izmeril sladkor in ga imel 3,2. Ko je poklical v bolnišnico, so mu rekli, da lahko jutranji odmerek zmanjša za 2 ali največ 4 enote. Danes zjutraj je imel sladkorja v krvi 4,5 in si je vbrizgal 16 enot inzulina. Ob 12. uri je imel le 2,5 sladkorja. Zvečer mu sladkor naraste na 8 ali 9, potem pa si vbrizga 4 enote.

Zanima me, kako se sploh določuje količina inzulina in če bi ga po vašem mnenju lahko zmanjšal ali pa mogoče izpustil in ga dodajal po potrebi. Iz bolnišnice smo namreč dobili zelo skope informacije o odmerjanju.

Zanima me tudi, zakaj so mu po vašem mnenju sploh predpisali inzulin, ker je pred tem lepo shajal samo s tabletami.

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Luka

Odgovor strokovnjaka

Krvni sladkor med vnetjem (kar pljučnica je) navadno močno naraste, če ne uporabimo agresivnejše terapije, tako zaradi večjih potreb, kot slabšega odgovora telesa na hormon inzulin. Ob tem bi bilo zelo narobe, če bi ob zdravljenju pljučnice zanemarili urejanje krvnega sladkorja, ker bi bil tak bolnik mnogo slabše odporen na vnetje, zdravljenje bi se podaljševalo, lahko bi prišlo do drugih zapletov (motenj strjevanja krvi, na primer). Ta povečana potreba po hormonih traja navadno enako dolgo kot povečana sedimentacija, to je 2 do 3 tedne. Po ozdravitvi, če je bil gospod odpuščen iz bolnišnice, se je potreba po teh zdravilih spet zmanjšala. Če je pred boleznijo gospod prejemal Amaryl tablete, je potreboval samo 6 do 8 enot inzulina, če upoštevamo, da ena tableta »zaleže« za 4 do 6 enot. Tako je jasno, da doma predvidoma ne bo več potrebna takšna doza (20 + 4 = 24 E / dan), pač pa jo bo potrebno ustrezno znižati. Ali lahko sami prilagajate terapijo ali ne, je enako smiselno vprašanje kot šoferju, ali lahko zavira ali ne glede na situacijo na cesti, pa če je inštruktor zraven ali ne, oziroma, če mu je to naročil ali ne. Seveda je odgovor, da morate zdravljenje prilagoditi.

Vprašanje je kako?

Smisel inzulina in tablet je ta, da se bolniku normalizira krvni sladkor. Pomeni, da gospod lahko poje toliko različne hrane, da bo telesna teža stalna. Ni treba, da hujša in ni dobro, če bi se zredil. Inzulina in tablet pa dodajamo toliko, da stoji krvni sladkor in ne skače navzgor ali navzdol. Glede same terapije je vseeno, kaj uporabljamo za zdravljenje, tablete ali inzulin, a ob uporabi inzulina bo gospod bolj odporen, lažje bo še kaj postoril, več bo imel volje, manj bo utrujen. A če je krvni sladkor normalen tudi s tabletami, je tudi v redu.

Test: krvni sladkor mora »stati«: če je zjutraj npr. 8 mmol / lit pred zajtrkom, mora biti podobno ali enako zvečer pred večerjo. Isto velja za večerni sladkor, če je zvečer 8, naj bo tudi zjutraj in tako dalje. Torej damo , denimo, 16 E inzulina in merimo krvni sladkor zvečer ali čez dan. Če pade, dajemo 3 dni po 14 E, nato 3 dni 12 E, pa 3 dni 10 E itd, vse dokler ne vidimo, da je sladkor stabilen. Ko pa je enkrat KS tako v redu, mi pa porabljamo samo 10 ali manj enot na dan, je čas za odločitev, ali bomo v bodoče uporabljali tablete ali inzulin. Nič ni narobe, če poskusimo teden ali 2 z dvema ali celo z eno tableto dnevno, a če krvni sladkor naraste čez 10 milimolov že na tešče ali če gospod ponovno zboli, bomo morali dati inzulin.

Če bi potrebovali točnejša navodila, Vas bomo z veseljem sprejeli v diabetološki ambulanti bolnišnice.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.