Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
07.12.2012
Avtor vprašanja: | Dolores M. |
Spoštovani,
zaradi praznikov se bo pri nas več peklo, zato vprašanje glede zamenjav:
belo moko bom za,enjala s polnozrnato pšenično ali pirino, s čim pa naj zamenjam sladkor? Z rjavim - katerim? Muscovadom? Da ni samo rjavo obarvan. S Stevio - kaj na splošno menite o njej? S fruktozo morda? Kaj je boljše, rjavi sladkor ali fruktoza?
Odgovor strokovnjaka:
Najpreprostejši odgovor: vedno izberemo tisto živilo, kjer je največ balastnih snovi in je tako tudi najmanj kalorično, da ga brez skrbi pojemo več. Namesto bele izberemo polnozrnato ali tudi pirino moko, zadnja je tudi boljša. A paziti morate, da ne izberete samo takih vrst moke (npr. ržena ali ajdova), da pecivo ne bo ali slabo vzhajalo. Revija Dita je objavila veliko receptov, kako kaj narediti. Podobno je s sladili: rjavi sladkor nima nobene prednosti, samo več primesi. Včasih smo ga uporabljali za čebele in domače živali, šele potem je postal moderen (in samo moderen) tudi za ljudi. Sladila je najbolje, da uporabljate vsa po malem – vsa imajo priporočeno zgornjo mejo glede dnevne količine, zato predlagam spet izbiro glede na živila: npr. Diekal za čaj, Saharin za kavo, Stevio za pecivo, Natreen za kuhanje, sorbitol za testo in tako dalje. Tako ne bo nobenih škodljivih učinkov. Poiščite najbolj zanimive recepte in poskusite več peciv, gotovo bodo vsa dobra …
Damjan