Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Krvni sladkor na tešče

17.11.2012

Avtor vprašanja: Fanika K.

Zanima me, zakaj je moj krvni sladkor natešče med 6,0 mm pa do 7.0 mmol/l , če z dan po normalnem času po jedi (2 uri) pa od 4,50 mm pa do 5,50 mm?


Odgovor strokovnjaka:


Krvni sladkor ni odvisen le od zaužite hrane, ker morajo naši možgani, tudi ko ne jemo, dobivati dovolj glukoze za svoje delovanje. Za tvorbo glukoze skrbijo predvem jetra, nekoliko tudi ledvice. Predvsem jetra tvorijo iz drugih hraniv in iz zalog škroba v obliki glikogena približbo 12 gr glukoze na uro, tudi preko noči, kar je kot en kos kruha. Če nekaj jemo, se začasno ustavi ta tvorba glukoze pri zdravem človeku. Če pa je nekdo diabetik ali mejni diabetik, jetra in druga tkiva ne zaznajo več pravega nivoja glukoze in povsem nepotrebno nadaljujejo s produkcijo glukoze. Taka tvorba glukoze poslabšuje stanje krvnega sladkorja po jedi, enako pa tudi preko noči s pretirano tvorbo poviša krvni sladkor na tešče. Proti temu sistemu ni naravne obrambe, razen fizične aktivnosti tudi zvečer (sprehod ali gospodinjaska dela), ki porabi višek glukoze preko noči. Le nekoliko vplkiva tudi hrana in še to le v primeru, če nekdo zaužije zvečer škrobno živilo (na primer kruh ali sadje), kar bo seveda tudi povišalo sladkor preko noči. Saj veste tisto staro: jabolko zjutraj zlato, zvečer kamne (ki obleži). Čez da pa tudi pri vas normalno pade sladkor, ker se porabi med delom in se odgovor na hormon inzulin izboljša.

 

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.