Portal DIABETES.SI
Bezenškova ulica 18, Ljubljana
T: 01 542 50 04
23.07.2012
Avtor vprašanja: | Damijana B. |
Pozdravljeni!
Vaša rubrika je zelo dobra in nam ponudi marsikatero novo informacijo ali pa nas spomni na že nekoliko pozabljene stvari, ki pa so zelo pomembne za nas diabetike. Sama sem diabetik že 27 let, sem zelo natančna in me izredno zanimajo tudi vse novosti iz področja zdravja in samooskrbe za svoje zdravje. Tokrat pa me zanima eno vprašanje. Kako kaj vpliva »vrsta ogljikovih hidratov« na samo težo oz. možnost, da se zredimo. Npr. enaka količina OH krompirja in OH borovnic, ali pa enaka količina OH testenin in OH suhih sliv. Ali so torej različni OH količinsko sicer enaki, tudi enako redilni. Upam, da zadeve nisem preveč zakomplicirala in vas v pričakovanju odgovora toplo pozdravljam!
Odgovor je, da glikemični indeks VPLIVA na poraste krvnega sladkorja in s tem tudi na možnost, da se zredimo. Tudi če je neka jed kalorično enaka, se hitrost sproščanja in prehod v kri in naše telo toliko vpleta, da ne moremo porabiti dovolj hitro pridobljenih kalorij in nam »ostanejo«. Zato je zdrava prehrana navadno nizkokalorična, to so polnozrnata, nekoncentrirana živila, zelo raznolika. Enako velja tudi za diabetike, ki zato poskušajo čim bolj zdravo živeti.
Lep pozdrav!