Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr.med.

 
 
 

 
 
 

 
 
 

Priporoči stran prijatelju

 
 
 

Zjutraj nikoli pod 7 mmol/l

30.11.2023

Avtor vprašanja: Bralec

Zdravo hvala za vaš odgovor. Sedaj sem si povečeval inzulin Toujeo 25 enot plus tableta Trajenta 5 mg pa imam zjutraj 9,2 mmol/l, zvečer sem imel pa 11,l mmol/l. Nikoli še nisem zjutraj prišel pod 7 milimolov. Prosim, če mi lahko svetujete glede terapije.

ODGOVOR DIABETOLOGA

Toujeo inzulina povišajte odmerek na toliko, da bo na tešče krvni sladkor pod 7 mmol/l. Teoretično lahko vsak dan povišate za eno enoto, v praksi pa povišamo za 2 do 4 enote na 3 do 4 dni, da dosežemo stabilno stanje. Ko je enkrat sladkor 7 mmol/l ali manj na tešče, pa dvakrat tedensko preverimo, če odmerek še drži in po potrebi prilagodimo. Če boste kaj bolni, boste morali za 14 dni še povišati odmerek inzulina, če pa se boste dobro počutili in boste telesno aktivni, ga lahko za kak teden spet znižate za 2 do 4 enot, kar navadno zadošča.
Noben odmerek pa ni doživljenjski, vedno moramo kaj prilagajati sproti.

 
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.